Binnenland
EO

Kinderarts en OMT-lid Illy: ook mbo moet open

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderarts en OMT-lid Illy: ook mbo moet open

Naast de middelbare scholen, moeten ook de MBO-opleidingen weer open. Daarvoor pleit kinderarts en OMT-lid Karóly Illy vandaag in Dit is de Dag. Ook andere vervolgopleidingen als HBO’s en universiteiten moeten niet vergeten worden. Hij wijst erop dat veel studenten dezelfde leeftijd hebben als leerlingen in het voortgezet onderwijs. "Dit geldt zeker voor mbo’ers want dat zijn vaak 16-, 17-jarige kinderen die nog thuis wonen", aldus de kinderarts.

Illy vindt dat kinderen en jongeren de prioriteit moeten krijgen boven bijvoorbeeld musea en horeca, zo legt hij uit in Dit is de Dag. "We moeten ons realiseren dat kinderen sinds december, al een half jaar, vaak maar één of een paar dagen naar school gaan. Kinderen hebben daar heel veel last van, ze lijden daardoor. We moeten verdere schade voorkomen en zoveel mogelijk beperken", vindt hij. Het gaat niet alleen om onderwijs, maar ook om sociale contacten die kinderen missen.

Het kabinet besloot afgelopen weekend vandaag dat middelbare scholen vanaf 31 mei weer open mogen en een week later ook moeten. Daarnaast overweegt het kabinet verdere versoepelingen. Hierbij werd echter het vervolgonderwijs niet genoemd. "Het is alsof ze zijn vergeten", zegt Illy.

Circus

Als het aan de onderwijsbonden ligt, worden de coronaregels in het onderwijs echter niet verder versoepeld. Woensdagavond stuurden de gezamenlijke onderwijsbonden een brief naar de Tweede Kamer waarin ze stellen dat verdere opening voor de zomer 'onwerkbaar en onwenselijk' is. "Het gaat voor ontzettend veel onrust zorgen," denkt Hendrik de Moel van de Algemene Onderwijsbond. "Bovendien is het ook zinloos, omdat het bijna zomervakantie is. In de regio noord gaat het om een winst van zeven onderwijsdagen, in de rest van het land negen-en-een-half. Waarom zouden we een heel circus optuigen voor een paar onderwijsdagen?"

Volgens De Moel zorgen de meeste scholen dat kinderen twee of drie dagen per week naar school gaan. Illy vindt dat hoog ingeschat. "In mijn spreekuur spreek ik veel kinderen die maar één dag per week gaan", vertelt de kinderarts, die bovendien betwijfelt of het maar om zeven schooldagen gaat. "Er zijn nog zes, zeven of acht weken voordat de zomervakantie begint. Dat zijn serieuze dagen."

Testen

Een van de maatregelen is dat kinderen en docenten twee keer per week een zelftest ondergaan. De Moel heeft daar een hard hoofd in: "Hoe kun je als schoolbestuur controleren dat dit ook daadwerkelijk gebeurt?" vraagt hij zich af.

Illy ziet het wel gebeuren, dat zelftesten. "Ik denk dat kinderen best bereid zijn dat twee keer in de week te doen", zegt hij. Een zelftest is een stuk minder ingrijpend dan een PCR-test, waar het staafje diep de neus in gaat. De kinderarts noemde op het Jeugdjournaal de zelftest de 'neuspeutertest' omdat je net zo diep moet gaan als neuspeuteren. "Ik denk dat dit gaat werken."

Ster advertentie
Ster advertentie