Binnenland
KRO-NCRV

Robbert Dijkgraaf: doorstuderen moet ook kunnen bij praktische opleidingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robbert Dijkgraaf: doorstuderen moet ook kunnen bij praktische opleidingen

Demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf wil dat doorstuderen ook mogelijk wordt bij praktische opleidingen. "Ik begrijp niet waarom je in een praktische richting minder aantal jaren studie nodig zou hebben dan in een theoretische", zegt hij bij Spraakmakers.

Promoveren als instrumentenmaker

Volgens Dijkgraaf moet er ook bij een beroepsopleiding kunnen worden doorgeleerd en moet je in sommige gevallen net zo ver kunnen doorstuderen als bij een theoretische opleiding. "Je kunt ook meesterschap hebben in een aantal beroepen”, zegt Dijkgraaf. "Dat je bijvoorbeeld kunt promoveren als instrumentenmaker."

Brief

Onderwijsminister Dijkgraaf doet woensdag een oproep in een brief aan eindexamenleerlingen. In de brief schrijft hij dat leerlingen zich niet blind moeten staren op de zogenaamde 'hoogte' van de opleiding. "Mijn oproep is: kijk breed om je heen. Maak een keuze die ook echt de jouwe is."

'We moeten af van die termen'

Dijkgraaf wil sowieso af van de termen hoog-, middelbaar- of laagopgeleid. "Dat is echt een negentiende-eeuws, hiërarchisch beeld." De demissionair minister zegt dat er eigenlijk een prijsvraag zou moeten komen om een goede vervanging te vinden voor deze termen. "Woorden doen ertoe", aldus Dijkgraaf. "Als we praten over hoger- lager- en middelbaar onderwijs, dan is dat toch een boodschap. En ik denk dat het de verkeerde boodschap is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie