Binnenland

GGD-voorman Rouvoet: half januari alle zestigplussers derde prik gehad

WNL
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGD-voorman Rouvoet: half januari alle zestigplussers derde prik gehad

Alle Nederlanders boven de zestig jaar die een boosterprik willen, hebben die halverwege januari ontvangen. Dat zei GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet vanochtend in Sven op 1. Alleen mensen die recent corona hebben gehad, zullen nog even moeten wachten. Een schuldige voor de late start van de boostercampagne hoeft wat hem betreft niet gezocht te worden. “Ik heb geen behoefte aan vingerwijzen.”

GGD-voorman: 'Alle zestigplussers een derde prik in half januari'

Op 14 september was hij er helemaal klaar voor. Toen verklaarde André Rouvoet op NPO Radio 1 tegenover Sven Kockelmann dat de GGD in de startblokken stond voor het begin van de boostercampagne. Maar vandaag de dag bungelt Nederland onderaan de Europese ranglijst wat betreft de derde prik. “In september adviseerde de Gezondheidsraad alleen nog om mensen met een immuunprobleem een booster te geven”, legt Rouvoet daarover uit. “We kregen wel het advies om een eventuele grootschalige campagne voor te bereiden, dus die stond op de planning voor januari.”

Maar op 2 november adviseerde de Gezondheidsraad dan toch om alle zestigplussers een derde prik te geven. “Toen hebben wij de campagne naar voren gehaald. Wij zijn een uitvoeringsorganisatie, dus ik ga niet over de planning van het kabinet of de Gezondheidsraad”, aldus de GGD-voorman. Hij geeft toe dat er op dit moment meer mensen waren geprikt als de Gezondheidsraad eerder met dat advies was gekomen, maar plaatst daarbij wel een kanttekening. “Als de meest recente vaccinatie minder dan zes maanden geleden is, kunnen wij geen boosterprik toedienen.”

Coronaminister Hugo de Jonge heeft aangegeven zoveel mogelijk zestigplussers voor de jaarwisseling te willen prikken. Niet iedereen zal voor die tijd geboosterd kunnen worden, weet Rouvoet nu al zeker. “Voor een deel van de zestigplussers is de tweede prik tegen die tijd nog niet langer dan zes maanden geleden.” Hij verwacht tweederde voor 2022 een boosterprik te hebben gegeven.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie