Binnenland

'Studentenselectie op aantal universiteiten in strijd met wet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Studentenselectie op aantal universiteiten in strijd met wet'

[NOS] Sommige universiteiten selecteren studenten op een manier die in strijd is met de wet, zeggen studentenorganisaties. Het zou in ieder geval gaan om de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden.

Nieuwe toelatingseisen

De centrale loting van zogeheten numerus fixus-opleidingen is afgeschaft. Komend studiejaar mogen opleidingen zelf bepalen hoe ze selecteren. Ze kunnen bijvoorbeeld kijken naar de cijferlijst, motivatie en persoonlijkheid van studenten.

Er zit wel een restrictie aan die keuzevrijheid: er moeten minstens twee soorten toelatingseisen zijn, dus opleidingen mogen niet alleen naar de cijfers van een student kijken.

Kwalijke zaak

Volgens het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) houden niet alle universiteiten zich daaraan. "We kennen voorbeelden van universiteiten die alleen het intellect toetsen en niet kijken naar persoonlijkheid of motivatie", zegt LSR-voorzitter Gabriël van Rosmalen.

Gabriël van Rosmalen: 'We zien nu dat een aantal universiteiten studenten afwijzen op alleen de cogn

Ook ISO-voorzitter Jan Sinnige kent de voorbeelden: "Het is een kwalijke zaak dat universiteiten op deze manier de decentrale selectie misbruiken en we gaan dit zeker aankaarten bij het ministerie."

De Universiteit van Amsterdam laat aan de Telegraaf weten dat studenten met klachten zich kunnen melden bij het LSR. De universiteit zal er dan zorgvuldig naar kijken.

Ster advertentie
Ster advertentie