Binnenland
KRO-NCRV

Aangescherpte richtlijnen voor makelaars en bezichtigingen huizen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aangescherpte richtlijnen voor makelaars en bezichtigingen huizen

Ondanks het coronavirus blijven de huizenprijzen torenhoog. De sector is voorlopig nog niet platgelegd, maar er gelden wel strenge eisen. Daarom zijn door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) aangescherpte richtlijnen uitgevaardigd voor bezichtigingen, licht voorzitter Onno Hoes toe in Spraakmakers.

Een belangrijke richtlijn is dat er niet meer dan drie personen tegelijkertijd een woning in mogen bij een bezichtiging, inclusief de makelaar. "Dat is alleen als de woning groot genoeg is", zegt Hoes. "Is de woning bijvoorbeeld slechts 40 vierkante meter groot, dan mag maar één persoon tegelijk naar binnen."

Verder mag de consument niets aanraken om besmetting tegen te gaan. "Geen lichtknopje, geen bed, niks." Vervolgens moet de makelaar alles schoonmaken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als laatste mogen huizen alleen bezichtigd worden als er een noodzaak tot kopen van een huis is. "Als je iets verkocht hebt en je huis uit moet binnenkort. Het moet niet gaan om een hoop plezier."

Uiteindelijk maakt de makelaar zelf de afweging, vertelt Hoes. Sommige hebben zelf besloten het niet verantwoord te vinden en het werk stil te leggen. Anderen gaan in beperkte zin door.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie