Binnenland
KRO-NCRV

'Het hitterecord verbreken is leuk, maar dit is een verontrustend record'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het hitterecord verbreken is leuk, maar dit is een verontrustend record'

Iedereen heeft het over het extreem warme weer. Op het internet wemelt het van berichten over hoe de hitte te doorstaan is en dat het 75-jarige hitterecord is verbroken. Maar journalist Leonard Ornstein zegt dat de berichtgeving niet gaat over waar het over zou moeten gaan: het effect van klimaatverandering.

Nu écht bewezen

Volgens Ornstein doen de media wel wat om het onder de aandacht te brengen. Zo publiceerde Trouw vandaag dat het in de afgelopen 2000 jaar nog nooit zo snel zoveel warmer werd, en schreef de Volkskrant dat de klimaatverandering van nu echt uniek is.

Maar het is volgens de journalist niet genoeg. In Spraakmakers zegt hij dat het nu écht wel bewezen is dat de excessieve hittegolven een direct gevolg zijn van het klimaat. "Er zijn 400 branden in Alaska op dit moment, dat lezen we niet in de krant. Op de zuidpool zijn er ijsrotsen ter grootte van Flevoland op drift aan het raken. Dat is allemaal deze zomer. Daar ga je toch wel van denken: toch niet zo heel geweldig dat hitterecord."

Smeltend klontje

We zouden volgens Ornstein moeten stilstaan bij het feit dat de klimaatverschillen niet meer slechts regionaal zijn, maar dat het nu wereldwijd warmer wordt. Hij beschrijft de wereld als een klontje ijs dat aan alle kanten aan het afsmelten is.

Volgens filmmaker Beri Shalmashi zouden we het weer, wat we allemaal samen doorstaan, moeten gebruiken als bindende factor om samen de echte oorzaak te bespreken. Volgens haar is het alsof we niet direct genoeg geconfronteerd worden. "Die warmte is natuurlijk een aangenaam bijeffect, maar wat is er echt aan de hand? Hoe kan het toch dat we niet genoeg doen? Dat we nog steeds niet onze eigen mokken meenemen en dat het nog steeds zo druk is op Schiphol?"

Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Beri Shalmashi

Ster advertentie
Ster advertentie