Binnenland
BNNVARA

Vastgeplakte dieren: 'Stop met lijmplank bij bestrijding van muizen'

foto: Dierenbescherming Midden Nederlandfoto: Dierenbescherming Midden Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Vastgeplakte dieren: 'Stop met lijmplank bij bestrijding van muizen'

Muizen, ratten, vleermuizen, vogels en zelfs katten: ze raken nogal eens vastgeplakt aan een lijmplank. Dierenambulances komen regelmatig de vastzittende dieren tegen. En dat terwijl de lijmvallen niet eens gebruikt mogen worden: ze zijn verboden. Toch muizen bestrijden? "Doe dat dan op een andere manier," verzoekt de Dierenbescherming in Vroege Vogels.

Weg met de lijmplank!

Een vastgeplakt dier is mishandeling. Het dier sterft dan namelijk een langzame hongerdood. Van muizen is zelfs bekend dat ze ten einde raad hun pootjes afknagen, om maar te kunnen ontsnappen. Alleen in bijzondere gevallen kan een ontheffing worden gegeven voor de lijmvallen, nadat is aangetoond dat alles is geprobeerd om van de overlast af te komen.

Dieren bevrijden van lijmplank is tijdrovend

Voor ambulancemedewerkers is het een tijdrovende klus om dieren te bevrijden van de plank en de meldingen nemen toe. Sommige dieren kunnen met nogal wat kleerscheuren worden bevrijd, andere dieren halen het niet. Muizen en ratten horen volgens de dierenbescherming thuis in het ecosysteem.

Natuurlijk snapt de dierenbescherming dat onder andere muizen en ratten overlast kunnen veroorzaken. Daarom doet de dierenbescherming een dringend beroep op iedereen die muizen wil bestrijden om dat op een andere manier te doen. Op de website van de Dierenbescherming is te lezen hoe je dat het beste kan doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie