Binnenland
MAX

Stadswandelingen met (ex-)daklozen populair: 'Zorgt voor meer begrip'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stadswandelingen met (ex-)daklozen populair: 'Zorgt voor meer begrip'

Als het aan het kabinet ligt, slapen er in 2030 geen daklozen meer op straat. Volgens de officiële cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zijn er nu zo’n 32.000 mensen dakloos in Nederland, maar het Leger des Heils denkt dat het er nog veel meer zijn. Bernard Kregting, zelf ooit dakloze, organiseert met zijn stichting Vagebond stadswandelingen met (ex-)daklozen om zo voor meer onderling begrip te zorgen. En dat onderlinge begrip is cruciaal om van dakloosheid af te komen, vertelt hij in Villa VdB.

Verschillen

"Je ziet tijdens de wandelingen nog steeds de mooie gebouwen in een stad, maar dan wordt er meer de nadruk gelegd op de plekken waar daklozen slapen," vertelt Kregting. Er zijn veel verschillen tussen groepen daklozen. "De mensen die je in de binnenstad ziet hebben een verslavingsachtergrond en zijn vaak erg nadrukkelijk aanwezig. De overige tachtig procent zie je niet. Die zijn bezig om een huis te zoeken en slapen in auto’s of in een tent", aldus Kregting.

Tolerantie

Tijdens de wandeling vertelt de (ex-)dakloze gids zijn eigen verhaal en is er ook ruimte voor een gesprek. "De gidsen vinden dat hartstikke leuk, dan voelen ze zich gehoord." Hiermee probeert Kregting vooral voor meer begrip te zorgen. "Als we deze mensen niet als buren kunnen gaan zien, dan zullen ze altijd dakloos blijven. Ik hoop dat er meer begrip, meer verdraagzaamheid en meer tolerantie komt. Er zit een enorm verhaal achter iemand die dakloos is."

32.000 daklozen

Hoeveel mensen precies dakloos zijn, is onduidelijk. Volgens het CBS gaat het om ongeveer 32.000 mensen, maar volgens het Leger des Heils zijn het er veel meer. "Ik heb veel contacten gekregen met mensen die in campers rondrijden. Dat klinkt minder problematisch, maar zij zijn dus economisch niet sterk genoeg om in een huurwoning terecht te komen," zegt Kregting. Of dakloosheid in 2030 is uitgebannen? "Dat is een mooie droom. Ik vermoed dat we dat niet gaan halen."

Eenzaam

Bernard Kregting heeft zelf ook ervaren hoe het is om dakloos te zijn. Hij kwam op straat te staan na een scheiding. "Ook toen was het ook al moeilijk om meteen weer een woning te vinden" vertelt hij. De daklozenopvang was toen geen optie. "Ik had toen het idee dat dat een plek was voor andere mensen, niet voor mij. Ook nu ik de verhalen erover heb gehoord, zou dat voor mij geen veilige plek zijn geweest." En dus sliep Kregting in een tent in de Ooijpolder, een natuurgebied bij Nijmegen. Hoe hij zijn eigen tijd als dakloze zou typeren, is duidelijk. "Eenzaam. Eenzaamheid is de crux van het dakloos-zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie