Binnenland
HUMAN

Willem hielp daklozen, totdat hij zelf op straat belandde

foto: HUMANfoto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem hielp daklozen, totdat hij zelf op straat belandde

Nederland telt nog altijd ruim dertig duizend daklozen. Gelukkig lukt het sommigen van hen om na verloop van tijd het zwervende bestaan toch weer achter zich te laten. Maar dan? In De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met ex-daklozen, zoals Willem. "Bijna niemand vraagt zich bij het zien van een dakloze op straat af: waarom ís die persoon eigenlijk dakloos?"

Luister de aflevering 'Ex-daklozen over hun Kantelpunt' - De Publieke Tribune

Toen Willem Lubbersen begin jaren '80 als jonge VN-soldaat na missies in Libanon terugkeerde naar Nederland, had hij nog niet door dat de ervaringen van toen hem zijn hele leven zouden blijven achtervolgen. "Pas later begon ik last te krijgen van herbelevingen, frustratie en schuldgevoel door de dingen die ik niet verwerkt had. Ik bleek PTSS te hebben."

Quote

Ik wist precies waar ik moest aankloppen voor hulp, maar ik schaamde me

Willem Lubbersen, ex-dakloze

In zijn poging zijn leven dan maar zelf op orde te krijgen, bouwde hij een stevige alcoholverslaving op en belandde hij, na jarenlang als hulpverlener in een opvangtehuis voor dak- en thuislozen in Amsterdam te hebben gewerkt, uiteindelijk zelf op straat. "Ik wist precies waar ik moest aankloppen voor hulp, maar ik schaamde me. Ik durfde nergens naartoe."

Jarenlang zwierf hij door de straten van Amsterdam en sliep hij in bosjes, later in de nachtopvang. En altijd met één oog open. "Ik was zelf ook niet meer al te fris, maar er liepen 's nachts zoveel ongure types in een stad. Ik was echt angstig, altijd bang om overvallen te worden."

De weg omhoog

Hoe hij toch weer de weg omhoog vond? Door te sporten. "Ik ben bij het Leger des Heils weer begonnen als voetbalkeeper, mocht in 2019 zelfs mee met het Nederlands team voor daklozen naar het wereldkampioenschap voetbal in Cardiff. Dat sporten heeft me echt geholpen."

Inmiddels is hij van de alcohol af, heeft hij weer goed contact met zijn zoon en ex-vrouw, woont hij sinds 2019 eindelijk in een eigen huis en maakt hij van zijn ervaringen gebruik binnen het Leger des Heils. "Voor heel veel mensen in de problemen is het een hoge drempel om naar een hulpverlener te stappen. Maar wanneer ik met mensen praat en vertel dat ik zelf ook hun kant heb gestaan, dan kan ik juist net dat bruggetje zijn naar de hulpverlening toe."

Video niet beschikbaar

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie