Politiek
NOSNTR

Spreidingswet komt er: 'Gemeenten moeten nu wel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spreidingswet komt er: 'Gemeenten moeten nu wel'

In Den Haag heeft demissionair staatssecretaris Van der Burg zijn spreidingswet definitief door de Eerste Kamer geloodst. Het uitgangspunt van deze wet is dat asielzoekers beter over de gemeenten in Nederland worden verdeeld. Een ruime meerderheid van de senatoren stemde voor. Jetta Klijnsma, commissaris van de koning van Drenthe, vertelt in Nieuws en Co wat dit betekent voor de provincies.

Spreidingswet is er definitief doorheen.

"Het is wel fijn voor de gemeente Westerwolde, het COA en de vluchtelingen", aldus Klijnsma. Die erbij aangeeft dat het goed is dat alle gemeenten nu hun steentje moeten bijdragen.

Puzzel leggen

Klijnsma denkt dat de staatsecretaris het eindelijk iets rustiger krijgen. "Maar ik ken hem een beetje en hij zal wel mee blijven kijken." Toch zal dat misschien ook moeten, als gemeenten uiteindelijk toch niet mee willen werken. "Maar we gaan als commissarissen nu eerst even om tafel met alle gemeenten om de puzzel te leggen", aldus Klijnsma. Dit doen provincies al langer, maar doordat de spreidingswet nu is aangenomen weten de gemeenten wel waar ze ongeveer aan toe zijn. Dit helpt het gesprek, denkt Klijnsma.

"Gemeenten konden altijd zeggen, we doen niet mee." Dat gaat nu lastiger. Toch zei de gemeente Westland in Zuid-Holland vandaag al niet mee te willen werken aan de wet. Volgens Klijnsma is het dan dus aan de staatsecretaris, en niet aan de commissaris van de Koning, om met de gemeente in gesprek te gaan. Klijnsma denkt wel dat er eerst ook in deze gemeente gewoon het debat wordt gevoerd om te kijken wat ze wel kunnen doen.

Simpele oplossing

Veel provincies staan niet te popelen op de wet, Noord- en Zuid-Holland doen nu relatief weinig qua opvang. Volgens Klijnsma is het heel simpel. "We willen ons houden aan internationale verdragen, dus wil je minder vluchtelingen, dan moet je dat internationaal regelen. We hebben nu gewoon een vluchtelingenstroom en die mensen moet je allemaal een plek geven, dan moet je gewoon samenwerken." Ook pleit Klijnsma voor meerdere aanmeldcentra.

"Ik denk dat de gemeenten die niet mee willen werken allemaal eens een kijkje moeten nemen in Ter Apel", zegt Klijnsma. "Drenthe ligt dichtbij Ter Apel en alle burgemeesters zijn daar geweest en zien dat ze Ter Apel er niet alleen voor kunnen laten staan. En ik ben ervan overtuigd dat als ook gemeenten in Zuid-Holland met eigen ogen zien hoe het eraan toe gaat, dat je dan ook gaat meehelpen." Ze benadrukt erbij dat de commissarissen in alle provincies graag willen bemiddelen en meedenken, mochten er problemen zijn. "Er moet een oplossing voor komen", aldus Klijnsma.

Spreidingswet

Ster advertentie
Ster advertentie