Binnenland
NOSNTR

Kinderen uit risicogroepen krijgen coronaprik: 'Je geeft ze een stukje vrijheid terug'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen uit risicogroepen krijgen coronaprik: 'Je geeft ze een stukje vrijheid terug'

Kinderen tussen de 12 en 17 uit een medische risicogroep komen in aanmerking voor een coronavaccinatie. De gezondheidsraad adviseerde dat al, demissionair minister De Jonge neemt het advies over. Het is de bedoeling deze groep het vaccin van Pfizer krijgen.

"Ik vind het een verstandig advies", zei epidemioloog Patricia Bruijning in Nieuws en Co. "Ik ben blij dat deze kinderen in aanmerking komen voor een vaccinatie."

De kinderen die in aanmerking komen voor een prik zijn 12 tot en met 17 jaar die elk jaar worden uitgenodigd voor een griepvaccinatie (zoals kinderen met hart- of longklachten of kanker) en kinderen met obesitas. Artsen mogen in uitzonderlijke gevallen zelf vaststellen of een kind een vaccinatie moet krijgen.

Het gaat om ongeveer 60.000 tot 100.000 jongeren. Precies is dat niet te zeggen, onder meer omdat er geen overzicht van kinderen met obesitas is. Kinderen uit deze groep kunnen eind juni een uitnodiging van een GGD verwachten.

Verhoogd risico

Als deze kinderen corona zouden krijgen, zou een infectie over het algemeen mild verlopen, zegt Bruijning. Een paar groepen kinderen heeft wel een verhoogd risico om in het ziekenhuis te komen.

Dat is ook gebeurd, zegt de epidemioloog. "Van alle jongeren in deze leeftijdsgroep hebben we zo'n honderd ziekenhuisopnames gehad. De helft daarvan had een risicoaandoening. Van de groep ernstig zieke jongeren was het percentage nog iets hoger."

"Met het vaccineren van de risicogroepen voorkom je daarmee een groot deel van de ernstige ziekenhuisopnames", is haar conclusie.

'Indirect gezondheidsverlies'

Het vaccineren is niet alleen nodig om een ernstige corona-infectie te voorkomen, maar ook om deze groep kinderen hun leven terug te geven. "Ze hebben vaak heel veel vrijheden verloren de afgelopen tijd, nog veel meer dan gezonde kinderen", legt Bruijning uit.

"Ze zijn ook vaak angstig om besmet te raken. Dat kun je oplossen met een vaccinatie. Zo geef je kinderen een stukje vrijheid en bewegingsvrijheid terug.

Alle kinderen

Het kabinet wil uiteindelijk alle kinderen vaccineren, liefst voordat het najaar begint. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft vaccinatie met het Pfizer-vaccin voor kinderen van 12 tot en met 15 jaar ook al goedgekeurd.

Toch wacht het kabinet op het advies van de Gezondheidsraad daarover. "Er zitten allerlei ethische, maatschappelijke en medische aspecten aan", zei De Jonge. "Daarom wachten we op het advies van de Gezondheidsraad." Dat wordt binnen enkele weken verwacht.

Bruijning daarover: "Ik denk dat het goed is dat we daar nog iets meer tijd nemen voor dat besluit. Het gaat om veiligheid in relatie tot het nut, de risico's die je afkoopt met een vaccinatie. Dat ligt bij kinderen écht anders."

Epidemioloog Patricia Bruijning over het vaccineren van kinderen uit risicogroepen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie