Binnenland
NTRPowNed

‘Dutch only' beleid van studentenhuizen riekt naar discriminatie, mag dit zomaar?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Dutch only' beleid van studentenhuizen riekt naar discriminatie, mag dit zomaar?

De studentenhuizen in Tilburg nemen dat niet zo nauw met artikel 1 van de Grondwet. Jaarlijks studeren meer dan 4000 internationale studenten aan de Tilburg University maar wie denkt onderdak te vinden in één van de studentenhuizen, kan het vergeten. Op de Facebook groep 'Woonruimte aangeboden/ gezocht Tilburg' adverteren studentenhuizen massaal met ‘Dutch only’.

Het is pijnlijk voor bijvoorbeeld Rahul uit Spanje. Hij kon alleen nog in een hotel terecht. “Ik stuurde zevenenvijftig reacties per dag, maar kreeg geen enkele uitnodiging”, aldus Rahul.

Ook de Bulgaarse student Nickolay Doyrenski liep tegen de Dutch only kamers aan. Hij vliegt nu twee keer per maand op en neer om zijn studie te kunnen volgen.

Discriminatie?

Verslaggever Rens Turk vraagt zich af of studentenhuizen deze studenten zomaar kunnen weigeren. ‘Dutch only’ riekt naar discriminatie, mag dit zomaar? In het hoofdpijndossier zoekt hij uit hoe ernstig het probleem is en of het opgelost kan worden. Een bezoekje aan het meldpunt discriminatie aan de Spoorlaan brengt verheldering. Ze zijn bekend met de advertenties, maar hebben nog geen klachten ontvangen.

"Een officiële melding is nodig om zoiets aanhangig te maken bij het College voor de Rechten van de Mens. Daar zouden alle partijen gehoord worden en kan een uitspraak worden gedaan" Echter is het oordeel niet juridisch bindend, het gaat hier tenslotte niet om een strafrechtelijke vervolging.

Meer studenten dan woningen

Enigszins teleurgesteld reist Rens Turk af naar een studentenhuis waar die avond toevallig een hospiteeravond aan de gang is. Volgens een bewoner uit een studentenhuis staat er 'Dutch only' in de advertenties om de internationale student te beschermen. "Een niet-Nederlands sprekende valt hier buiten de boot, dat zou sneu zijn", aldus de student. Hij legt het probleem hij Tilburg University. "Die halen meer studenten naar Nederland toe dan ze kunnen huisvesten, dat hoeven wij niet op te lossen".

Bij navraag bij de secretaris van Tilburg University, Hans-Georg van Liempd blijkt Tilburg University ook in hun maag te zitten met het probleem. Ze proberen studenten te wijzen op het nijpende woningtekort in Nederland, maar meer kunnen ze ook niet doen. De gemeente is nu aan zet. Het college heeft eerder al bepaald dat de Dutch only praktijken van de studentenhuizen ontoelaatbaar zijn, maar hebben tot op heden nog niet gehandhaafd. Wellicht is dat nu de hoogste tijd.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie