Binnenland
BNNVARA

Studenten journalistiek worden voorbereid op bedreigingen en intimidaties: 'Hoort bij het vak'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten journalistiek worden voorbereid op bedreigingen en intimidaties: 'Hoort bij het vak'

De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, wordt vandaag uitgereikt. Dat is behalve een aanleiding voor feest, vooral een moment om stil te staan bij de persveiligheid die in het geding is.

Vroeg! - Hoe staat het ervoor met de Nederlandse persvrijheid?

Het afgelopen jaar is Nederland 22 plekken gezakt op de ranglijst voor persvrijheid. Dat blijkt uit jaarlijkse internationale persvrijheidsindex van Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG). Nederland staat dit jaar op plek 28, waar dat vorig jaar nog plek 6 was. Fysieke en verbale aanvallen op journalisten zijn toegenomen blijkt uit dat rapport.

Volgens Huub Wijfjes, mediahistoricus aan de Universiteit van Amsterdam en Rijksuniversiteit Groningen horen intimidaties en bedreigingen er aan het adres van journalisten inmiddels bij. “Het is een deel van je professie. Daar moet je tegen bestand zijn tegenwoordig. Wij confronteren studenten met deze gegevens en vragen ze ook of ze onder deze omstandigheden nog wel zin hebben om journalistiek te bedrijven. Ze zeggen allemaal ‘ja, het hoort nu eenmaal bij het vak.’ Het is ergens ook de taak van een journalist om daartegen bestand te zijn. Je moet het kunnen weerstaan, in het publiek belang.”

'We hebben persvrijheid hoog in het vaandel staan'

Journalisten in Nederland zijn niet helemaal aan zichzelf overgeleverd, legt Guusje Somer van Free Press Unlimited uit in de uitzending van Vroeg! “We hebben een uniek en mooi systeem in Nederland dat de welwillendheid toont om journalisten te beschermen” “Dat heet PersVeilig. Daar zijn zowel de journalistieke gemeenschap als het Openbaar Ministerie en politie bij betrokken. “Het laat zien dat we persvrijheid hoog in het vaandel hebben staan. Ook bij de politie. Maar bij de implementatie gaat er nog weleens wat mis.”

Wat er precies misgaat, hoe Nederland beter journalisten kan beschermen en waarom we ook journalisten uit het buitenland moeten helpen hoor je allemaal in deze uitzending van Vroeg!

Vroeg! - Hoe staat het ervoor met de Nederlandse persvrijheid?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie