Binnenland
NOS

Oorlog Israël-Hamas speelt kleine rol bij kiezers: zorg, inflatie, wonen wel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlog Israël-Hamas speelt kleine rol bij kiezers: zorg, inflatie, wonen wel

Hoewel de oorlog tussen Hamas en Israël veelvuldig wordt besproken in de verkiezingscampagne, speelt het conflict een minimale rol bij de stemkeuze van kiezers. Dat valt op te maken uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS. In het NOS Radio 1 Journaal licht onderzoeker van Ipsos, Sander Nieuwkerk de uitkomsten toe.

Kleine rol

Voor slechts een vijfde van de kiezers speelt het conflict een rol bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. De oorlog in Oekraïne speelt eveneens maar een kleine rol. "Veel partijen hebben momenteel nog hetzelfde standpunt", zegt Nieuwkerk. "Veel partijen vinden wel dat er iets moet gebeuren, maar hebben nog geen heel duidelijk standpunt, waardoor mensen het moeilijk vinden om te kiezen."

"Andere thema's zoals inflatie en woningmarkt spelen veel meer een rol", vertelt Nieuwkerk. Veel belangrijker vinden Nederlanders inflatie, zorg, woningen, migratie en in mindere mate klimaat. Vooral op het gebied van klimaat zijn flinke verschillen te zien verspreid over het politieke spectrum. Zo is dat voor linkse kiezers het belangrijkste thema (46 procent), maar speelt het voor het politieke midden (21 procent) en op rechts (12 procent) veel minder.

Betrouwbaarheid

Hoewel die thema's als belangrijk worden gezien door kiezers, vertalen ze dat niet altijd in een stemkeuze. Voor hun stemkeuze vinden Nederlanders gezondheidszorg (65 procent) het belangrijkst, gevolgd door betrouwbaarheid van de overheid (63 procent), inflatie (62 procent), normen en waarden (60 procent) en immigratie en asiel (55 procent).

Zeker kiezers van NSC geven aan dat de thema's 'betrouwbaarheid van de overheid' en 'normen en waarden' een belangrijke rol spelen. Voor ruim twee derde van de kiezers van GroenLinks/PvdA-kiezers is het klimaat juist een veel belangrijker stemmotief, terwijl slechts een kwart van de VVD'ers dat zo ziet.

Oorlog Israël-Hamas speelt kleine rol bij kiezers: zorg, inflatie, wonen wel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie