Binnenland
KRO-NCRV

Minister Bruins: 'Beeldbellen gaat een grote vlucht nemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Bruins: 'Beeldbellen gaat een grote vlucht nemen'

Weinig patiënten maken gebruik van beeldbellen of videobellen. Toch gelooft minister Bruins van Medische Zorg erg in de toepassing. "Beeldbellen gaat een grote vlucht nemen", zegt hij in Spraakmakers.

Volgens Bruins is beeldbellen met de arts - zeker voor chronisch zieken, of ouderen die veelvuldig met een zorgverlener te maken hebben - een uitkomst. Vooralsnog is dat het niet. Volgens de eHealth-monitor, een jaarlijks onderzoek dat het gebruik van digitale toepassingen in de zorg onderzoekt, komt beeldbellen tussen patiënt en zorgverlener nauwelijks van de grond.

Een huisarts die veel digitaal werkt in zijn praktijk en ook videobellen heeft geprobeerd, zegt in Spraakmakers dat de toepassing geen toegevoegde waarde heeft. Onderzoekers van de eHealth-monitor vragen zich af of beeldbellen wel een oplossing biedt voor wat men wil bereiken. Bruins en zijn ministerie gaan de komende jaren het beeldbellen proberen van de grond te krijgen. "We gaan dit thema heel actief uitdragen", aldus de minister.

Regie overheid

Een andere ambitie van de minister is om de haperende digitale uitwisseling tussen zorgverleners op te lossen. Liane de Haan van ouderbond ANBO twijfelt of de termijn (juli 2020) haalbaar is. Zij ziet dat ziekenhuizen en instellingen allemaal met andere systemen werken die niet goed met elkaar kunnen communiceren.

Dit had volgens haar voorkomen kunnen worden als er gekozen was voor één gezamenlijk systeem. "Daar hadden we regie op nodig en dat had vanuit het ministerie moeten komen. En het moet meer aangejaagd worden vanuit de overheid, wellicht met campagnes."

Ook op het gebied van andere digitale toepassingen in de zorg, snakken zorginstanties en eHealth-ontwikkelaars naar meer regie vanuit de overheid.

Ook Mirjam Hagen van IVVU, een vereniging van zorgorganisaties in de regio Utrecht waarbij 24 (ouderen)zorginstelling zijn aangesloten, denkt dat we achter de feiten aanlopen. "De communicatie vanuit de overheid is onvoldoende geweest. Het stond niet op mijn prioriteitenlijstje." Hagen vraagt zich af of de deadline van 2020 realistisch is.

Luister hier naar de reportages van Maarten Bleumers: Deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Stuur onze verslaggevers op pad!

Heb jij ook een vraag die we moeten beantwoorden? Laat het ons dan weten en mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie