Binnenland
EO

Vibrators bij de HEMA: 'Het zet de vrouwelijke seksualiteit in het licht'

foto: Pexels/Anna Shvets
  1. Nieuwschevron right
  2. Vibrators bij de HEMA: 'Het zet de vrouwelijke seksualiteit in het licht'

Seksuoloog Eveline Stallaart is blij dat de HEMA heeft besloten om seksspeeltjes in de schappen te leggen. "Het opent het gesprek", zegt ze in Dit is de Dag.

Vibrators bij de HEMA een goed idee?

Stallaart vindt het goed dat seksspeeltjes door de HEMA genormaliseerd worden. "Het opent het gesprek tussen mensen. Hoe is jouw seksleven? Ben je op de hoogte van wat jij prettig vindt? Wat jouw wensen en grenzen zijn? Dat is heel belangrijk voor onze gezondheid, mentaal en fysiek", zegt ze.

Die openheid is nodig, denkt Stallaart. "Ik denk dat niemand eerlijk is over zijn of haar eigen seksleven", zegt ze.

Relatietherapeut Cocky Drost heeft bedenkingen bij de stap van de HEMA. Ze voelde ongemak bij de beslissing van de HEMA, vertelt ze. "Seks wordt zoiets individualistisch gemaakt", vindt ze. "Seks is wel meer dan alleen het kortstondig verschaffen van genot. Het doet niet alleen wat met je lijf, maar ook met je emoties. Dat is onderbelicht", vindt zij.

Quote

Een vibrator kan een soort lichtheid brengen.

Eveline Stallaart, seksuoloog

Hype

Eveline Stallaart is het totaal niet eens met Drost. "Je moet kijken naar het grotere geheel. Ik kom heel veel vrouwen in mijn praktijk tegen die niet weten wat ze lekker vinden. Laten we onze jonge meiden leren hun eigen lichaam te kennen." Veel vrouwen schamen zich voor hun vagina, merkt ze. Door het normaliseren van vibrators wordt de schaamte minder, hoopt ze. "Een vibrator kan een soort lichtheid brengen."

Toch vindt ook Drost het ook wel goed dat de vrouwelijke seksualiteit meer onder de aandacht komt, nu dus ook bij de HEMA. "Maar eigenlijk zou de HEMA ook schaalmodellen van de clitoris moeten verkopen", zegt ze lachend.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie