Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Vijf bommenwerpers verdwijnen in de Bermudadriehoek

foto: Lt. Comdr. Horace Bristol, U.S. Navyfoto: Lt. Comdr. Horace Bristol, U.S. Navy
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Vijf bommenwerpers verdwijnen in de Bermudadriehoek

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 5 december 1945, verdwijnt United States Navy-vlucht 19 spoorloos in de Bermudadriehoek.

De Amerikaanse marine stuurt op 5 december 1945 14 mannen de lucht in om een navigatie- en gevechtsoefening uit te voeren boven de kust van Florida. Vlucht 19, bestaande uit vijf Grumman TBF Avenger-bommenwerpers, staat onder commando van luitenant Charles Taylor.

Niet lang na het opstijgen van een basis in Fort Lauderdale, merkt Taylor op dat zijn kompas niet goed werkt. De groep bommenwerpers verdwaalt boven zee en verzoekt om hulp.

Taylor probeert richting Miami te vliegen maar hoe meer hij richting land probeert te sturen, des te verder hij op zee terechtkomt. Die avond verliest het controlecentrum het contact met vlucht 19.

Bermudadriehoek

Van de toestellen of bemanning is nooit meer iets teruggevonden. Het verhaal wordt extra mysterieus wanneer een patrouillevliegtuig dat gaat zoeken naar vlucht 19, ook met bemanning en al verdwijnt.

De Bermudadriehoek is sindsdien berucht om plotselinge verdwijningen van vliegtuigen en schepen. Als oorzaken worden de grote drukte in het gebied genoemd, maar ook een andere magnetische samenstelling van de aarde en zelfs buitenaardse invloeden. Geen van de theorieën is ooit met zekerheid vastgesteld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie