Binnenland

'Drinkwaterbedrijven moeten kunnen weten wat er in water geloosd wordt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Drinkwaterbedrijven moeten kunnen weten wat er in water geloosd wordt'

[NOS] De Tweede Kamer debatteert vandaag over het rapport van minister Asscher van Sociale Zaken over DuPont en Chemours. Daaruit bleek dat de Arbeidsinspectie decennialang nauwelijks omgekeken heeft naar het werken met gevaarlijke stoffen in de Dordse chemiebedrijven.

Het gaat om het stofje GenX, dat wordt gebruikt bij de productie van Teflon, bekend van de anti-aanbaklagen in pannen. Dat stofje is de vervanger van PFAO, een chemische stof die bewezen kankerverwekkend is, maar nu bestaat de vrees dat ook GenX niet veilig is. Ondertussen is het stofje jarenlang in het oppervlaktewater geloosd. GenX is inmiddels teruggevonden in tuinen en drinkwater van mensen.

'Drinkwaterbedrijven moeten kunnen weten wat er in water geloosd wordt''

Onduidelijkheid over lozing

D66-Kamerlid Jessica van Eijs vroeg het debat aan. Zij vindt dat er nog te veel onduidelijk is over het stofje. Eerder sloegen de drinkwaterbedrijven al alarm. "Zij zijn heel scherp op de kwaliteit van het drinkwater", volgens Van Eijs, "maar zij hebben geen idee wat er wanneer en waar in het water wordt geloosd".

De Maas is al steeds vaker te vies voor drinkwaterbedrijven. De waterwinning wordt daar dan tijdelijk stopgezet omdat de rivier te zwaar vervuild is.

Zij moeten nu zelf op zoek naar wat er in het water zit. Chemiebedrijven delen namelijk geen informatie over wat ze wanneer lozen. "Die informatie bestaat echter wel, want dat moet bekend zijn bij de verantwoordelijke instanties", aldus Van Eijs. Volgens de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) wordt er te weinig rekening gehouden met het drinkwater bij het verlenen van vergunning aan chemische bedrijven.

Ster advertentie
Ster advertentie