Binnenland
NOSNTR

Verplichte lanceerstandaarden vuurpijlen afgekeurd, branche moet haast maken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verplichte lanceerstandaarden vuurpijlen afgekeurd, branche moet haast maken

Nederlandse vuurwerkimporteurs moeten snel op zoek naar een veilige lanceerstandaard om vuurwerkpijlen af te schieten. Vuurwerkpijlen voor komend Oud en Nieuw mogen alleen nog met zo'n lanceerapparaat worden verkocht en afgevuurd, maar de branche heeft nog geen stabiele en veilige apparaten gevonden.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vijf lanceerstandaarden getest, die de vuurwerkimporteurs wilden gaan verkopen. Ze blijken allemaal instabiel.

Jasper Groeneveld van Lesli Vuurwerk over de vuurpijlstandaard

Bij het afvuren van de vuurpijl kwam bij de ene standaard een pootje omhoog en viel het ding om, bij de andere scheurde het kunststof materiaal bij het in elkaar zetten. Op onverharde grond vielen de lanceerstandaarden gemakkelijk om, concludeert de ILT.

"Nu horen we een maand voor tijd dat de standaarden niet stabiel zijn", zegt Groeneveld in Nieuws en Co op NPO Radio 1. Hij heeft naar eigen zeggen 50.000 nu afgekeurde lanceerstandaarden in zijn magazijn liggen. "We hadden heel graag gewild dat de regelgeving duidelijk was geweest over wat er verstaan wordt onder stabiel. Daar dringen we al tijden op aan."

"Te vroeg voor verbod"

Staatssecretaris Van Veldhoven van Milieu roept de vuurwerkimporteurs op om "snel werk te maken" van lanceerapparaten die aan de eisen voldoen. Het is nog te vroeg om de verkoop van vuurwerkpijlen te verbieden, benadrukt een woordvoerder.

Ook de ILT denkt dat het nog mogelijk is om op tijd goede lanceerstandaarden te vinden. "Wij gaan er op voorhand niet van uit dat het niet lukt", stelt een woordvoerder. Als de importeurs nieuwe exemplaren hebben gevonden, kan de ILT de tests snel uitvoeren.

Het kabinet besloot in juni dat er geen landelijk vuurwerkverbod komt, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde. Gemeenten kunnen zelf beslissen over zo'n verbod. Wel zijn de veiligheidseisen aangescherpt, zoals het verplichte lanceerapparaat.

Dit houdt in dat winkeliers alleen vuurpijlen mogen verkopen als de consument er ook zo'n standaard bij koopt. Ook mag een vuurpijl niet worden afgestoken zonder zo'n veilig, goedgekeurd exemplaar.

Ster advertentie
Ster advertentie