Binnenland

'We moeten meer rekening houden met het slechtste scenario'

NOS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten meer rekening houden met het slechtste scenario'

De heftigheid van de overstromingen in Limburg van de afgelopen dagen heeft velen verrast, ook de autoriteiten. Volgens hoogleraar klimaat- en waterrisico’s Jeroen Aerts komt dat deels doordat de overheid te weinig uitgaat van het slechtste scenario.

''We kijken in eerste instantie naar het verleden, wat voor overstromingen hebben we al gehad? Dan zie je dat wat er nu is gebeurd veel heftiger is dan waar we op basis van het verleden rekening mee houden. We moeten meer rekening gaan houden met meer extreme omstandigheden.''

Hoogleraar klimaat- en waterrisico's Jeroen Aerts over hoog water

Dat betekent volgens Aerts niet dat de overheid nu steken heeft laten vallen. De maatregelen die zijn genomen na vorige overstromingen hebben volgens hem goed gewerkt. ''De grote dijken hebben het gehouden.'' Waar het volgens hem op neer komt is dat er een stapje extra gezet moet worden.

Dat gebeurt al, zegt Aerts. In samenwerking met het KNMI is hij bezig met het ontwikkelen van nieuwe klimaatmodellen, op basis waarvan extra voorzorgsmaatregelen kunnen worden getroffen. Die gaan dan niet alleen over het beteugelen van rivieren, maar bijvoorbeeld ook over de bebouwing langs rivieren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie