Binnenland
AVROTROS

Houdini-act loopt fataal af voor illusionist, en dat is niet voor het eerst

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Houdini-act loopt fataal af voor illusionist, en dat is niet voor het eerst

Het beloofde spectaculair te worden, de Indiase illusionist Chanchal Lahiri deed een truc na van de wereldberoemde illusionist Harry Houdini. Maar hij waarschuwde van tevoren "if I can open it up then it will be magic, but if I can't, it will be tragic".

En tragisch, dat werd het. Want illusionist Lahiri verdween na zijn truc. Hij wilde een truc van Houdini uitvoeren waarbij hij onder water in een kooi zat. Hij zou daaruit ontsnappen en weer boven water tevoorschijn komen. Maar dat gebeurde niet. Vermoedelijk is de illusionist verdronken in de rivier waarin hij zijn truc wilde uitvoeren.

Het ging al eerder mis

Het is niet voor het eerst dat een Houdini-truc een goochelaar fataal werd, zo weet Kobe van Herwegen. Hij is goochelaar, goochel-historicus en theatermaker. Van Herwegen moest direct terugdenken aan het jaar 1918, waarin de zogeheten 'bullet catch-act' helemaal mis ging bij een goochelaar.

In 1918 ging het fout in het Woodgreen Empire Theater voor de illusionist Chung Ling Soo. "Hij was een goochelaar in de 'Golden Age Of Magic', van 1880 tot 1920", vertelt Van Herwegen. Goochelaars waren popsterren destijds.

Overleden aan een goocheltruc

Soo wilde de 'bullet catch-act' uitvoeren. De illusie bij deze truc is dat de goochelaar een kogel met zijn mond opvangt. "Illusionist Soo sprak nooit een woord op het podium", vertelt Van Herwegen. Maar toen zijn bullet catch-act in maart 1918 misging, trok hij wel zijn mond open. "Oh my god something happened, lower the curtain", riep hij uit.

Niet veel later overleed Soo in het ziekenhuis door de kogel. "Maar zo is zijn grootste goocheltruc ook ontrafeld, want het was geen Chinees, hij was een Amerikaan genaamd William Ellsworth Campbell Robinson, die zich voordeed als Chinees om zo nog meer succes te hebben", zegt Van Herwegen.

'Mijn vader raadt het me af'

Van Herwegen is ondertussen bezig met de voorbereiding van een theaterstuk rondom Houdini. Van Herwegen doet ook zelf een act van Houdini in zijn stuk. "Maar om eerlijk te zijn, mijn vader raadt het mij af", zegt hij. Van Herwegen is van plan onderstaande act uit te voeren, dezelfde act die de Indiase illusionist Lahiri mogelijk fataal is geworden.

Eerder gehoord: Houdini act gone wrong

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie