Binnenland
NOSNTR

Koning laat onderzoek doen naar rol koninklijke familie in koloniale geschiedenis

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koning laat onderzoek doen naar rol koninklijke familie in koloniale geschiedenis

Koning Willem-Alexander laat een onafhankelijk onderzoek doen naar de rol van zijn eigen familie in de koloniale geschiedenis. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaat het onderzoek drie jaar duren en wordt het geleid door oud-hoogleraar koloniale geschiedenis Gert Oostindie.

Koning laat eigen rol familiegeschiedenis in koloniale geschiedenis onderzoeken

"Het gaat over de hele koloniale geschiedenis. Het is echt breed", vertelt Gert Oostindie in Nieuws en Co. "Het gaat over Indonesië, Suriname, de Antillen, maar ook over kolonies die al eerder van Nederland ‘verloren’ zijn geraakt." Maar het zoemt ook verder in op de Oranjes. "Het gaat ook over in hoeverre de Oranjes betrokken waren bij besluitvorming, over opbrengsten, ook van de koninklijke familie zelf. Het gaat ook over het beeld dat van de Oranje-Nassaus gecreëerd werd in de koloniën over zee."

Waarom nu?

Waarom komt er nu een onderzoek naar de rol van het koninklijk huis in de koloniale geschiedenis? De precieze reden weet Oostindie niet. “Maar iedereen kan natuurlijk wel bedenken dat er steeds meer aandacht is gekomen voor koloniale geschiedenis in de afgelopen jaren, inclusief het slavernijverleden. Daarbij is heel vaak gewezen op de rol van de koninklijke familie daarin."

Onderzoek

Het onderzoek zal volgens Oostindie beginnen bij de tijd dat Nederland een ‘koloniale mogendheid’ wordt. "Dat is rond 1600 en dan lopen we eigenlijk door tot het heden. Ik stelde voor om ook de hedendaagse discussies, waar we voortdurend in de kranten over lezen, ook een rol krijgen."

De verschillende aspecten staan nog niet helemaal vast. "Ik wil eerst met de onderzoekscommissie bespreken wat we allemaal precies willen doen en dan gaan we een onderzoeksteam formeren, dat duurt dan weer eventjes."

Koninklijke familie

De voorouders van de koning hadden naar alle waarschijnlijkheid zelf slaven en ook zouden de Oranjes hebben geprofiteerd van de geldstromen uit voormalig Nederlands-Indië. Kan men nog wel informatie vinden hierover? "Dat gaan we uitzoeken", zegt Oostindie. "Het algemene beeld wat ik in 2006 in een boek schetste was een van een sterke betrokkenheid en ondersteuning aan de stadhouders en later ook de eerste de koningen voor het hele koloniale beleid. Het is natuurlijk niet zo heel verrassend, want ze waren nou eenmaal de elite en in bepaalde opzichten ook wel echt de leiders van Nederland. Nederland was een koloniale mogendheid en dus waren zij daar ook bij betrokken."

Destijds heeft Oostindie niet in zijn onderzoek vast kunnen stellen hoe de precieze betrokkenheid van het koninklijke huis er nu uitziet. Dat hoopt hij te kunnen doen in het komende onderzoek.

NC onderzoek koning

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie