Binnenland
AVROTROS

Eikenprocessierups kan erbarmelijke dood betekenen voor honden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eikenprocessierups kan erbarmelijke dood betekenen voor honden

De eikenprocessierups, een lang en harig, kruipend beestje dat kan zorgen voor vervelende jeuk, oogklachten en luchtwegklachten. We kappen bomen, zetten rupsenvallen, proberen de rupsen te verbranden, maar lijken er toch maar niet vanaf te komen. En nu blijken ze ook nog eens flink gevaarlijk voor honden.

Eikenprocessierups-expert Silvia Hellingman in Stax&Toine: "Hou je hond tot eind augustus zoveel mogelijk aan de lijn."

Eikenprocessierups kan erbarmelijke dood betekenen voor honden

Video niet beschikbaar

De overlast door de processierups begint meestal begin juni. Ze leven in bomen, maar komen uit nesten op de grond. Zodra de rupsen hun nest verlaten, kruipen ze naar de boom en laten onderweg en in het nest hun brandharen achter.

Levensgevaarlijk

"Als honden bij de boom gaan snuffelen waar de rupsen heen zijn gekropen of rond de plek van een nest, kunnen die brandharen in de vacht of in de ogen terechtkomen", legt eikenprocessierups-expert Silvia Hellingman uit.

Als de hond vervolgens aan de neus likt of in een oud nest hapt, kunnen de brandharen in de mond terechtkomen en wondjes veroorzaken. Dan kan de tong afsterven en kan de hond zelfs komen te overlijden. "En dat is een hele erbarmelijke dood."

Welke symptomen vertoont mijn hond bij pijn door eikenprocessierups?

Maar hoe weet je nou of je hond last heeft van de brandharen van die vervelende eikenprocessierups? Hellingman: "Je kunt het herkennen aan dat je hond het benauwd krijgt, rode dikke ogen en gaat schuimbekken."

Vertoont jouw hond een van bovenstaande symptomen? Dan is het belangrijk om geen risico te nemen en zo snel mogelijk met je hond naar de dierenarts te gaan. Hellingman: "Hoe eerder de dierenarts het dier ziet, hoe meer kans op redding."

De hond krijgt dan een infuus en medicijnen tegen de pijn. Ook wordt de vacht gewassen om de brandharen te verwijderen.

'Voorkomen is beter dan genezen'

Hellingman adviseert hondeneigenaren om de komende periode tot augustus, zolang het seizoen aan de gang is, de hond zoveel mogelijk aangelijnd te houden. "Laat je hond niet snuffelen bij eikenbomen en zeker niet bij jonge eikenbomen."

Vanwege de storm kan het zijn dat de nesten en de eikenprocessierupsen op hele andere plekken terecht zijn gekomen dan waar je ze eigenlijk verwacht. Nesten kunnen bijvoorbeeld zomaar op straat liggen. Extra belangrijk dus om goed uit te kijken waar je hond aan snuffelt.

"Je hond neemt zichzelf niet in bescherming, dat moeten mij wij voor hun doen. Voorkomen is beter dan genezen. Het is echt heel gevaarlijk voor beestjes."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie