Binnenland

Belgen akkoord met handelsverdrag EU-Canada

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgen akkoord met handelsverdrag EU-Canada

De Belgen zijn toch akkoord met CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. De Walen, die de laatste dagen dwars lagen, hebben ermee ingestemd.

Correspondent Arjan Noorlander over CETA op NPO Radio 1:

Overstag

De Waalse premier Paul Magnette en andere Belgische regionale leiders gingen donderdag na dagen van koppig verzet overstag. Aan hun kritiekpunten wordt tegemoetgekomen in een aan het verdrag gehechte verklaring.

Quote

'Er zijn vooral lege toezeggingen gedaan.'

Arjan Noordlander op NPO Radio 1

Gisteravond konden de Belgen er nog niet uitkomen. Het verdrag wordt daarom vandaag nog niet officieel bezegeld. De geplande top tussen de EU en Canada is tot nader order uitgesteld. Canada heeft laten weten klaar te staan om het verdrag te ondertekenen als Europa er klaar voor is. Alle andere EU-landen waren al akkoord met het handelsverdrag.

De ambassadeurs van de EU-lidstaten gaan zich nu over de teksten buigen, waarna ook de parlementen van de Belgische deelregeringen er nog eens nader naar kijken.

Vrees bij de Walen

Er is jaren onderhandeld over het verdrag, waardoor vrijwel alle handelstarieven tussen de EU en Canada komen te vervallen. Europese bedrijven besparen hierdoor naar schatting 500 miljoen euro per jaar. Ook kunnen ze gemakkelijker de Canadese markt op.

De Walen hielden CETA lang tegen, uit vrees voor onder meer schade aan hun landbouwsector. Ook hadden ze moeite met de instelling van een vorm van arbitrage, waarbij bedrijven staten kunnen aanklagen als hun investeringen door politieke besluiten worden bedreigd.

Lees ook: 'We hebben alles klaarstaan voor een referendum'

Ster advertentie
Ster advertentie