Binnenland
NOS

'Foute vrijwilligers straks op één zwarte lijst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Foute vrijwilligers straks op één zwarte lijst'

De koepelorganisaties van sportbonden en vrijwilligersorganisaties komen dit jaar met een gezamenlijke zwarte lijst die het makkelijker moet maken om ontuchtplegers te weren. Het AD meldt dat de organisaties nu nog met twee lijsten werken waar alleen mensen opstaan die door de tuchtrechter zijn veroordeeld.

Dat moet straks anders worden, legt Geert Slot van NOC*NSF uit in het NOS Radio 1 Journaal. De overkoepelende organisaties NOC*NSF en VON willen dat op de gezamenlijke zwarte lijst straks ook mensen komen te staan die door de strafrechter zijn veroordeeld én vrijwilligers die door een bestuur zijn geschorst of verwijderd.

Zo moet het makkelijker worden voor verenigingen om na te gaan of iemand een verleden heeft. Dan kan voorkomen worden dat een ontuchtpleger die bij de ene vereniging is weggestuurd, zonder problemen weer aan de slag kan bij een andere club.

Interne sanctie

Op de huidige, afzonderlijke lijsten van NOC*NSF en VON staan nu in totaal ongeveer zes mensen. Dat aantal is zo laag omdat clubs en verenigingen amper mensen doorsturen naar de tuchtrechter. Veel zaken worden volgens de krant met een interne sanctie afgedaan. En die zijn nu niet zichtbaar voor andere clubs, waardoor ontuchtplegers vaak zonder problemen weer bij een andere club met kinderen of tieners kunnen werken.

Op de nieuwe lijst worden ook de mensen die een interne sanctie hebben gekregen, centraal geregistreerd. Wanneer de lijsten daadwerkelijk worden samengevoegd, is niet duidelijk.

'Foute vrijwilligers straks op één zwarte lijst'

Ster advertentie
Ster advertentie