Binnenland
AVROTROS

Je zoon in de jonge criminelen-'top 600': 'Ik geloofde dat ik een slechte moeder was'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Je zoon in de jonge criminelen-'top 600': 'Ik geloofde dat ik een slechte moeder was'

De top 600 is een initiatief van de gemeente Amsterdam om jongeren op het rechte pad te houden. De zoon van Diana Sardjoe stond er in. Wat gebeurt er dan?

Diana Sardjoe schrok zich rot: haar zoon werd in Amsterdam IJburg van zijn bed gelicht voor een straatroof met geweld. Dat was pas het begin van de ellende. Haar zoon kwam in de Amsterdamse 'Top 600' van jonge gewelddadige criminelen. De ene na de andere hulpverlener marcheerde haar huis binnen. In Radio EenVandaag vertelt ze hoe zij dit heeft ervaren.

Sardjoe voelde zich in de hoek gezet. De politie kwam na de eerste inval regelmatig langs: "Ze kwamen voor elk wissewasje aan de deur. Ze deden heel denigrerend, alsof ik een slechte moeder was." De effecten waren niet gering. "Systematisch word je gebroken. Je eigenwaarde gaat naar beneden, ondertussen moet je vechten voor je kinderen." Ze geloofde op enig moment ook echt dat ze een slechte moeder was.

Top 600

Bij de Top 600 werken ruim veertig instanties werken samen. Ook Sardjoe kreeg bezoek en dat viel niet goed. "Je krijgt van alles over de vloer. Je bent Alice in Hulpverleners land, maar je bent het konijn kwijt", zegt ze met een knipoog.

Na een stoet hulpverleners waar ze naar eigen zeggen weinig aan had, kwam hulpverlener Wouter: "Hij ging naast mij staan. Hij ging luisteren. Hij begon de basis goed te leggen. Ik was heel destructief geworden. Dat was een schreeuw om aandacht. Maar niemand reageerde. Wouter begon bij de basis. Hij heeft een voor een alles opgepakt. De vorige hulpverleners zaten meteen op de problemen, niet op de basis. Hij heeft er eerst voor gezorgd dat ik sterker werd en dat werkte. Mijn gezin kwam weer bij elkaar."

Haar tip voor de hulpverleners: "Communicatie. Praat met de ouders. Begin te luisteren. Als hulpverlener kun je niet binnen komen met je lijstje en denken: 'ik weet het beter'. Je moet luisteren naar de ouders. Het is maatwerk. Wat bij de een werkt, werkt niet bij de ander."

De zoon van Diana Sardjoe staat in de Amsterdamse 'Top 600'

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie