Binnenland
KRO-NCRV

FNV: 'Staken voor beter salaris loont'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: 'Staken voor beter salaris loont'

De FNV meent dat het nog altijd loont om de barricades op te gaan. 'Het belang van werknemers moet weer op de kaart worden gezet. En daar zijn stakingen, hoe pijnlijk ook, voor nodig', zegt arbeidsvoorwaardencoördinator van de FNV Zakaria Boufangacha in 1 op 1.

De werkende Nederlander profiteert volgens de grootste vakbond van Nederland nog altijd te weinig van de aantrekkende economie. 'Het minste wat je kan vragen is dat de werkenden meer verdienen,' aldus Boufangacha. 'Zij houden de economie draaiende. De onvrede is immens. Wij zien dat bedrijven torenhoge winsten boeken, maar de werknemer ziet daar niets van terug.'

Zakaria Boufangacha (FNV) over dag van de arbeid

Het FNV pleit om die reden voor een loonsverhoging van vijf procent. En die loonsverhoging is volgens Boufangacha inmiddels al bij een aantal bedrijven ingevoerd. Toch bleek onlangs uit cijfers van werkgeversorganisatie AWVN dat er minder cao's zijn afgesloten omdat de bond niet zou willen afwijken van de 5 procent loonsverhoging.

Staken

Ondanks de roep van Boufangacha om de barricaden op te gaan, staakte de FNV afgelopen jaar minder dan het jaar ervoor. Volgens FNV-directielid Zakaria Boufangacha valt dat wel mee: '2017 was inderdaad een recordjaar. In 2018 is er maar net iets minder gestaakt. We hadden in 2018 ook een aantal grotere stakingen', vertelt Boufangacha.

Het aantal stakingsdagen heeft Nederland in het afgelopen jaar zo’n 66,5 miljoen euro gekost. Zakaria Boufangacha over dat bedrag: 'Dat is een hoog bedrag. Maar actievoeren doet nou eenmaal pijn. Het is ons ultieme middel, maar als mensen de hand op de knip blijven houden dan hebben we echt geen andere keus dan staken.'

Miljarden

De vakbondsbestuurder pleit verder voor een verhoging van het minimumloon. De FNV wil het nieuwe minimumloon vaststellen op 14 euro per uur, een verhoging van vier euro per uur. Ook PvdA-kamerlid Gijs van Dijk pleit vandaag voor een verhoging van het minimumloon.

Euroknaller van de PvdA

Maar waar de vakbeweging om vier euro vraagt, pleit de PvdA voor een verhoging van één euro per uur. 'Dat is een belangrijke eerste stap. Heel veel mensen die werken, leven op dit moment in armoede. Dat kan niet zo zijn', aldus PvdA-kamerlid. Volgens Van Dijk gaat dit voorstel de schatkist zo’n twee miljard kosten. Een verhoging van vier euro zou de schatkast volgens Van Dijk tussen de 15 en 20 miljard euro kosten.

Dag van de arbeid

De leden van de FNV is van plan om met 'iedereen die zich geroepen voelt' vandaag in Amsterdam van het Museumplein naar de Dam te lopen. Op de dag van de arbeid strijden zij voor hogere lonen, betere pensioenen en eerlijkere arbeidscontracten.

Ster advertentie
Ster advertentie