Binnenland
MAX

Verenigd Koninkrijk of 'Verregend Koninkrijk'? Meester Mark gaat theaters in met taalfouten

foto: Instagram
  1. Nieuwschevron right
  2. Verenigd Koninkrijk of 'Verregend Koninkrijk'? Meester Mark gaat theaters in met taalfouten

Voor een deel van het land zit de zomervakantie er alweer op. In de regio Midden zijn ze gisteren alweer begonnen. De andere regio’s volgen. En dat betekent voor Mark van der Werf weer een hoop nieuwe inzendingen voor zijn account ‘Meester Mark’ met 400-duizend volgers op de socials. Daar verzamelt-ie grappige taalfouten, brutale briefjes en verrassende missers van basisschoolkinderen.

WhatsApp

"Ik moest erg lachen om een WhatsApp-conversatie die ik kreeg tussen een juf en een leerlinge", vertelt hij in Villa VdB. "Het meisje smeekte de juf om niet meteen op de schoolfoto te hoeven want ze had nog geen wimpers. Ze moest die plakdingen nog aanschaffen. Of het een weekje later kon."

Mark van der Werf krijgt voor zijn account allerlei dingen opgestuurd. "Van ouders en leerkrachten, soms rechtstreeks uit toetsen, schriftjes en briefjes. Een topografietoets bijvoorbeeld waar de leerling het Verenigd Koninkrijk per ongeluk het ‘Verregend Koninkrijk’ noemt. Of een leerling die Amersfoort in de toets Anusfoort noemde omdat z’n vader dat altijd zegt."

Floep

Kinderen zijn heel direct en nemen opgaven heel letterlijk. "Wat is een mummie? Het antwoord van een leerling: dood. Of kinderen kregen bij een biologietoets de opdracht aan hun moeder te vragen hoe hun geboorte was verlopen. Floep, antwoordde er een. Lekker kort en krachtig. Daar kunnen wij als volwassenen nog wat van opsteken met ons eindeloze geouwehoer", vindt meester Mark.

Taalbeheersing

Het komt al jaren uit allerlei onderzoeken; het gaat niet goed met de taalbeheersing van Nederlandse scholieren. "Maar taalfouten zijn ook van alle tijden. Je moet er niet van schrikken als je kind of leerling die in groep 3 of groep 4 maakt. Daarom gaan ze tenslotte naar school. En ik kan mijn account wel opdoeken als mensen mij die leuke foutjes niet meer sturen."

Zelf stond Mark van der Werf maar kort voor de klas. "Ik heb het hopeloos onderschat. Ik kon totaal geen orde houden. Het is echt een vak. Schrijven over het onderwijs gaat me gelukkig stukken beter af!"

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie