Cultuur & Media
NTR

Wende over 20 jaar ervaring in theater en muziek: 'Het wordt leuker, maar niet makkelijker'

foto: Petrovsky Ramone
  1. Nieuwschevron right
  2. Wende over 20 jaar ervaring in theater en muziek: 'Het wordt leuker, maar niet makkelijker'

Wende Snijders zit alweer twintig jaar in het vak. "Het wordt leuker, maar niet makkelijker", vertelt ze in Kunststof. De zanger en theatermaker werkt op dit moment aan haar programma en album Sterrenlopen dat in september verschijnt. "Ik probeer aan mezelf te werken, omdat ik denk dat er van alles beter kan. Het leven is een ontdekkingstocht. Dat is een doorgaand proces."

Wende, zanger en theatermaker - Kunststof

Samen in plaats van alleen

"Wat je op het podium doet is een uitvergrote versie van jezelf, maar ik vind het vooral mooi om een heel groot palet te laten zien van wat een mens aan emoties kan beleven", vertelt Wende over haar werk. "Natuurlijk heb ik ook gewoon een dagelijks leven met een huis en een hypotheek. Al gaat veel van mijn leven op aan het maken en zingen van shows.

"Aanvankelijk had ik het idee dat ik alles helemaal zelf moest doen. Maar vanaf mijn album Mens ben ik het veel meer gaan omarmen om met andere mensen samen te werken." Vanaf die tijd wilde ze zich ook niet blindstaren op de vraag tot welk genre muziek zij nu behoorde. "Ik vind het leuk om met allerlei verschillende mensen uit allerlei verschillende stijlen samen te werken."

Een bloedlijn met sterke, maar ook beschadigde vrouwen

Voor haar nieuwste project Sterrenlopen keek ze naar zichzelf en naar haar familiegeschiedenis. "Een bloedlijn met sterke, maar ook wel beschadigde vrouwen." Ze voelt een verantwoordelijkheid om haar talent uit te leven, omdat de vrouwen voor haar dat niet konden.

Tegelijkertijd was ook dat verlangen om samen te werken een onderdeel van de wording van Sterrenlopen. Ze werkte voor dit album samen met zangers S10 en Froukje, schrijver Lucas Rijneveld en theatermaker Marjolein van Heemstra.

Oprah Winfrey

In haar jeugd keek ze veel naar Oprah Winfrey. Wende: "Oprah zei: 'Alle ellende op de wereld wordt veroorzaakt door zelfhaat.' Daar is mijn nummer Het is genoeg uit voortgekomen.

"Ik dacht: wat is zelfvertrouwen dan precies? Voor mij is zelfvertrouwen iets wat heel kalm en zacht is. Als je van jezelf kunt houden in alle glans en rafelranden, dus ook je onvermogen en accepteert dat je een totale fuck-up bent, naast dat je prachtige dingen doet en dat op een kalme manier kan aanvaarden, dan kom je al een heel eind. Dat je je realiseert dat je een kwetsbaar iemand bent en dat je het samen moet doen en niet alleen."

'Het leven is een ontdekkingstocht'

"Ik probeer aan mezelf te werken, omdat ik denk dat er van alles beter kan. Het leven is een ontdekkingstocht. Dat is een doorgaand proces. Ik ben in therapie gegaan, ik mediteer, ik heb voor mezelf leren zorgen, ik heb leren heel dronken te worden zonder me daar schuldig over te voelen."

Na het luisteren van het lied Het is genoeg zegt Wende: "Zelfvertrouwen is voor mij ook dat je als je dat voelt, je ook wil dat de ander dat heeft. Dat diegene ook in zijn kracht staat.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie