Binnenland
BNNVARA

Zorgt klimop voor verstikte bomen en verzwakte muren, of niet?

foto: Cas van den Bomenfoto: Cas van den Bomen
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgt klimop voor verstikte bomen en verzwakte muren, of niet?

De klimop komt veel voor in Nederland. De door sommigen geliefde plant groeit eigenlijk altijd wel en blijft groen in de winter. Toch is de plant omringt met vooroordelen. Zo zou klimop bomen kunnen verstikken en muren verzwakken. De grote vraag is: klopt dat? Vroege Vogels zocht het uit.

De fabel dat klimop bomen zou verstikken is niet waar. De klimop hecht zich via een soort van hechtdraden aan een boom en verstikt deze niet. Rondom de boom ontstaat een klein ecosysteem waar vogels zich kunnen verschuilen en broeden in de winter en herfst. Maar ook is de klimop vruchtdragend gedurende het hele jaar en daarmee een belangrijke voedselbron voor veel vogels en insecten, vertelt Baudewijn Odé van FLORON in Vroege Vogels.

Verzwakte muren?

Ook verzwakte muren zijn tegenwoordig niet meer het gevolg van klimop. Het is inderdaad waar, zodra klimop een gaatje vindt zal het zich hierin wortelen, maar met moderne bakstenen muren met stevige mortel is dit niet mogelijk.

De klimop zal zich hechten aan de muur maar deze niet beschadigen. Wel kan het oude monumenten van baksteen met zachte mortel beschadigen. Klimop zou zelfs een oplossing kunnen zijn voor het vergroenen van stenen doordat veel dieren er hun toevlucht vinden en ze de stad groener en schoner maken.

Extra bescherming voor dieren

Doordat de klimop van voedselrijke grond houdt vinden we de klimop, mede door klimaatverandering, wel steeds meer in bossen en parken. Als bodembedekker vormt de klimop een bedreiging voor de bodemflora van open plekken, als deze de overhand krijgt. Ook in oude bomen, die op sterven staan of veel wind vangen, kan de plant door het gewicht zorgen dat de boom omvalt.

Kortom: de vooroordelen rondom klimop kunnen grotendeels losgelaten worden. Deze zorgt niet voor beschadigingen aan bomen en muren, maar levert juist extra bescherming aan veel dieren en kan bijdragen aan een groenere stad.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie