Binnenland
AVROTROS

Een vaccin tegen vogelgriep bij mensen: wat kunnen we daarvan verwachten?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een vaccin tegen vogelgriep bij mensen: wat kunnen we daarvan verwachten?

Een vaccin tegen vogelgriep: voor vogels bestond het al, maar nu is er ook een versie om mensen tegen de ziekte te beschermen. Waarom is dat er nu al als nog maar weinig mensen ziek worden? En wat kunnen we verwachten? Viroloog Marc van Ranst vertelt erover bij EenVandaag.

Vogelgriepvaccin voor mensen

Video niet beschikbaar

Demissionair minister Pia Dijkstra voor Medische Zorg plaatste dinsdag een opmerkelijk bericht op X. ''Er is inmiddels een goedgekeurd vogelgriepvaccin voor mensen'', klinkt het. ''Voor nu niet nodig, maar ik vind het belangrijk om overal goed op voorbereid te zijn. Daarom leggen we een beperkte voorraad aan in Nederland, die in Europees verband is aangekocht.'' Wij vroegen een viroloog wat de komst van het vaccin precies betekent.

Uit voorzorg

Een vaccin tegen vogelgriep bestaat al langer voor vogels, maar voor mensen is het nieuw. Het lijkt er plots te zijn, maar volgens Marc van Ranst, viroloog verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, is het dat niet. Het vaccin is er uit voorzorg, legt de viroloog uit.

Het is een 'pre-pandemisch vaccin': een vaccin voor iets wat mogelijk een pandemie kan veroorzaken. ''Zo kan je vermijden dat het vogelgriepvirus (H5N1, red.) zich verder verspreidt en kan je meteen in actie komen als dat nodig is.''

Niet direct ingezet

Dat het vaccin is goedgekeurd, maakt het makkelijker om het op de markt te brengen, vertelt de viroloog. Maar dat wil niet zeggen het vaccin direct overal ingezet wordt. '''Oei, straks worden we allemaal gevaccineerd'. Nee, dat beeld is incorrect'', benadrukt Van Ranst.

Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.

Ster advertentie
Ster advertentie