Binnenland
EO

Waarom rechters vaak lager straffen na seksueel misbruik dan de politiek graag wil

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom rechters vaak lager straffen na seksueel misbruik dan de politiek graag wil

De Tweede Kamer is kritisch op minister van Justitie Yesilgöz over de straffen die worden opgelegd aan daders van seksueel misbruik bij minderjarige prostituees. Rechter Jacco Janssen legde namens de Raad van de Rechtspraak in Dit is de Dag uit waarom: de intentie van de dader maakt uit.

Rechter Jacco Janssen te gast in Dit is de Dag

Zaken als de Valkenburgse zedenzaak maken de tongen los in de samenleving. Hierin stonden 29 mannen terecht die betaalde seks hadden met een 16-jarig meisje. Veel daders kregen één dag gevangenisstraf en daar bovenop een taakstraf. Veel te laag, vond een meerderheid in de Tweede Kamer die afsprak dat er geen taakstraffen mogen worden gegeven. Maar door één dag gevangenisstraf op te leggen blijven rechters precies binnen die norm.

Meerdere soorten daders

Janssen, woordvoerder van de Raad van de Rechtspraak verdedigt deze werkwijze door uit te leggen dat er verschillende soorten daders zijn: mannen die expliciet op zoek zijn naar een minderjarige prostituee en mannen die niet wisten dat ze minderjarig was. Aan die eerste groep worden hoge straffen opgelegd, de tweede groep wordt milder gestraft.

Janssen legt uit waarom: ls de dader gewoon op bezoek was bij een prostituee waarbij hij er vanuit ging dat het een meerderjarige was – bijvoorbeeld in een bordeel of in een hotel waar hij op een normale manier afgerekend heeft – dan is er minder aanleiding om hoog te straffen. "Dan zit het element van die minderjarigheid niet meer in het verwijt", aldus de rechter.

Het is niet aan de rechter om een oordeel te vellen over mannen die ‘naar de hoeren gaan’, aldus Janssen, maar te kijken naar de feiten. De rechter kan heel goed uitleggen waarom bepaalde straffen worden opgelegd: Janssen nodigt iedereen uit om eens de vonnissen te lezen op Rechtspraak.nl.

'Mythe van mildheid'

In de maatschappij en de politiek wordt vaak gedacht dat Nederlandse rechters mild zijn. Dat is een mythe, stelt Janssen. "In 2019 hebben we een rapport gemaakt over de rechterlijke macht, waarin stond dat we in de afgelopen twintig jaar veel hoger zijn gaan straffen in geweldsdelicten en zedendelicten, en dat we ook veel strenger straffen dan andere Europese landen", aldus de rechter.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie