Binnenland

Formatie gaat nieuwe fase in

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Formatie gaat nieuwe fase in

Wie de nieuwe informateur wordt, staat in principe al vast, en in Den Haag debatteren ze over hoe het zo heeft kunnen lopen. Edith Schippers wil haar opdracht overdragen aan Herman Tjeenk Willink van de PvdA. Vermoedelijk zal een meerderheid met zijn benoeming instemmen. Van Geert Wilders en Thiery Baudet is in elk geval helder dat ze niet op Tjeenk Willink zitten te wachten.

Maar in hoeverre zijn politieke partijen bij een nieuwe informateur ineens bereid om principes en standpunten die ze eerst bij Edith Schippers nog zo verdedigden bij Herman Tjeenk Willink plotseling in te leveren?

Wellicht doet een nieuwe formatielocatie wonderen. Zal Tjeenk Willink partijleiders en hun secondanten liever ontvangen buiten Den Haag of kiest ook hij voor de Stadhouderskamer waar publiciteit met de journalisten achter het dranghek gegarandeerd lijkt. Duidelijk is dat de formatie nu echt een nieuwe fase ingaat met deze nieuwe informateur. Daarover praat de Kamer deze middag en daarover praten wij in Radio EenVandaag dan weer met politiek commentator Kees Boonman en met Gijs Rademaker, van het EenVandaag Opiniepanel.

Moet PvdA nu weer meedoen aan formatie?

De achterban van de PvdA is diep verdeeld over deelname aan formatie-onderhandelingen. Van de 700 PvdA-leden die EenVandaag heeft ondervraagd, stellen vier op de tien (40%) dat de partij serieus moet overwegen te gaan onderhandelen. Iets meer dan de helft (54%) zit dit echter niet zitten. Als je kijkt naar de PvdA-kiezers is dit beeld ongeveer hetzelfde: 49 procent wil wel onderhandelen, 45 procent niet.

PvdA-kiezers die voor onderhandelen zijn, zien dan het liefst de combinatie VVD - CDA - D66 - GroenLinks en PvdA (samen 94 zetels). Zoals een kiezer stelt: 'PvdA kan goede ministers leveren, er valt nu echt iets binnen te halen.'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgende stap in de formatie

Wie zou nu de eerste stap moeten zetten in de formatie? Ook daar zie je verdeeldheid. Volgens VVD-kiezers zou D66 nu als eerste moeten bewegen richting de ChristenUnie. De PVV-kiezers vinden dat VVD en CDA nu de eerste stap moeten zetten door de PVV uit te nodigen voor onderhandelingen. Opvallend genoeg ziet ook de grootste groep CDA-kiezers dit nu als beste optie om als eerste te verkennen. De D66-kiezer stelt juist dat VVD en CDA nu de eerste stap moeten zetten door opnieuw te onderhandelen met GroenLinks.

Aanstellen Tjeenk Willink

De helft (54%) van de kiezers vindt het een goede zaak dat voorgesteld is om Tjeenk Willink aan te stellen als nieuwe informateur. Eén op de vijf kiezers vindt dit geen goede zaak, met name veel PVV-stemmers. Ruim een kwart weet het niet.

Zetelverdeling

In de zetelpeiling De Stemming, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, is deze maand nauwelijks verandering te zien. De zetelverdeling is nu als volgt, in vergelijking met de vorige maand: VVD 30 (-2), PVV 23 (+1), CDA 18 (-1), D66 18 (-1), SP 13 (-1), GroenLinks 15 (+1), PvdA 10 (+2), ChristenUnie 5 (-), SGP 3 (-), PvdD 5 (-), 50PLUS 4 (-), FvD 3 (-), DENK 2 (-), PP 1 (+1).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over De Stemming

De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: deelnemers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan één partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

Aan De Stemming van deze maand, gehouden onder het GfK online panel, deden 1986 respondenten mee. De steekproef is gestratificeerd naar sekse, leeftijd, opleidingsniveau, stemgedrag, regio en etnische achtergrond. De respons wordt gewogen volgens dezelfde variabelen. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Alle actuele informatie over de peiling van deze maand vindt u op www.destemming.nl

Ster advertentie
Ster advertentie