Binnenland
KRO-NCRV

Hoe krijg je meer vogels in je tuin?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe krijg je meer vogels in je tuin?

In januari is de grote tuinvogeltelling weer geweest en veel mensen willen dan weten hoe ze meer vogels in hun tuin krijgen. Zo ook Spraakmaker en hoogleraar Ineke Sluiter.

De vier v’s

"Wij zeggen altijd dat je moet zorgen voor de vier v’s: voedsel, veiligheid, variatie en een voortplantingsplek", zegt Saskia Hausel van Vogelbescherming Nederland.

Door in de winter nootjes, zaden en vetbollen op te hangen komen vogels naar je tuin om te eten. "In de lente kun je overschakelen naar insectenkorrels en vinden ze zelf meer voedsel."

Variatie en vergroening

Naast voedsel is vergroening ook erg belangrijk, omdat de vogels zelf insecten en wormen in het gras kunnen vinden. Ook houden vogels ervan als ze bij onraad snel kunnen vluchten naar een veilige plek.

Daarnaast zorgt een groene, gevarieerde tuin automatisch voor meer voedsel en veiligheid en bomen (eventueel met nestkastjes) maken je tuin ook een geschikte voortplantingsplek. "Vogels zoeken geschikte plekken om te nestelen."

Rommelige tuin

En deze groene gevarieerde tuin is makkelijker haalbaar dan je denkt. Juist rommelige tuinen en ongemaaid gras zijn goed voor insecten en dus vogels. Een boom in je tuin is een uitgelezen plek voor de veiligheid en voortplanting van vogels, vertelt Hausel. Maar niet getreurd als je een te kleine tuin hebt voor een boom: een struik is ook al goed.

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie