Binnenland
NOS

Jaarlijkse peiling: wat vinden we van het koningshuis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaarlijkse peiling: wat vinden we van het koningshuis?

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is sinds de ophef over zijn vakantie naar Griekenland licht hersteld, maar nog altijd fors lager dan in voorgaande jaren. Blijkt uit onderzoek door bureau IPSOS in opdracht van de NOS.

Het draagvlak voor de monarchie is significant gekrompen en ook de waardering voor koningin Máxima heeft te lijden onder de slecht getimede vakantie naar Griekenland vorig jaar. Na die misstap was al een stevige daling te zien in het vertrouwen in de koning, van 76 procent in april 2020 naar 47 procent. Nu is dat vertrouwen gestegen naar 57 procent, maar nog altijd duidelijk lager dan in voorgaande jaren.

Een andere opvallende uitkomst van de peiling is dat driekwart van de ondervraagden vindt dat prinses Amalia straks, als ze 18 wordt, een te hoge toelage (1,6 miljoen euro) krijgt.

Verslaggever Jozephine Trehy over het lage vertouwen in het koningshuis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie