Politiek
WNL

VVD: komende jaren tien tot twintig miljard extra bezuinigen noodzakelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: komende jaren tien tot twintig miljard extra bezuinigen noodzakelijk

VVD-kamerlid Eelco Heinen pleit ervoor de komende jaren zo’n tien tot twintig miljard extra te bezuinigen, vertelt hij in Sven op 1. Daarbij wil de VVD’er niet dat er bezuinigd wordt op Defensie. "Dat lijkt mij ondenkbaar. Je moet eerder de discussie aangaan of voldoen aan de NAVO-norm van 2 procent genoeg is", vertelt Heinen.

Vandaag verschijnt de voorjaarsnota. In Den Haag is de knop om, want de jaren van gratis geld zijn voorbij nu de rente stijgt en goedkoop lenen er voor de staat niet meer in zit. Er gaat dus weer gesneden worden in de uitgaven. Eerder lekte al uit dat de gratis kinderopvang pas in 2027 in zal gaan in plaats van in 2025. En dat het potje voor scholing op weg naar een nieuwe baan – de zogenoemde STAP-subsidies – wordt geschrapt.

Woordvoerder financiën van de VVD Eelco Heinen hoopt dat deze omslag doorzet. "De bezuinigingen laten echt een koerswijziging zien. De jaren waarin problemen opgelost konden worden met extra geld zijn voorbij. De tegenvallers stapelen zich op. Dat betekent dat je moet ingrijpen. Dat wordt in de toekomst niet veel makkelijker", aldus Heinen.

Vandaag en morgen zitten de Europese ministers van Financiën om de tafel in Stockholm om te praten over nieuwe Europese begrotingsregels. Vooral voor het afbouwen van staatsschulden. De Europese Commissie wil lossere begrotingsregels voor lidstaten, maar minister van Financiën Sigrid Kaag is daar tegen. Eelco Heinen steunt haar daarin. "Ze heeft hetzelfde doel als de VVD: de schuld moet naar beneden."

Sven op 1 met VVD-Kamerlid Eelco Heinen

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie