Binnenland

Ouders Ximena Knol openen meldpunt: 'Psychologen moeten begrijpen dat ze verantwoordelijk zijn voor hun daden'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouders Ximena Knol openen meldpunt: 'Psychologen moeten begrijpen dat ze verantwoordelijk zijn voor hun daden'

Op 22 februari 2018 overleed Ximena Knol, de dochter van Randy en Caroline, door zelfdoding. Dat nemen ze haar psycholoog kwalijk. Nu het OM heeft besloten de psycholoog niet te vervolgen, willen de ouders dit afdwingen via de artikel 12 procedure en openen ze een meldpunt waar mensen misstanden kunnen melden. Daarover vertellen zij alles in De Nieuws BV.

[VIDEO]

Daags na de zelfdoding stuitten de ouders van Ximena op een mailwisseling tussen Ximena en haar psycholoog. Wat ze daarin aantreffen roept heel veel vragen op. Na een psychologische autopsie door René Diekstra is het voor de ouders duidelijk; de psycholoog moet vervolgd worden voor dood door schuld.

Meldpunt voor andere misstanden

Nu het OM bekend heeft gemaakt niet tot vervolging over te gaan, hebben de ouders besloten om vervolging via de artikel 12 procedure af te dwingen. Daarnaast willen ze zich inzetten voor andere ouders. Ze krijgen via hun stichting zoveel verontrustende berichten dat ze nu een speciaal mailadres hebben gemaakt waar mensen hun misstanden kunnen mailen: meldpunt@ximenavlinder.nl

Suïcidale gedachten

Ximena groeit op als het zevende kind in een gezin van acht. Naarmate haar puberteit begint, verandert ze van een vrolijk meisje in een stille puber. Achteraf blijkt dit te komen omdat ze in die tijd misbruikt wordt door haar oudste halfbroer. Als de problemen verergeren, schakelen de ouders van Ximena hulp in.

Vanaf die tijd wordt Ximena, mede door een fout van de psycholoog, van wachtlijst naar wachtlijst gestuurd. Ximena's problemen worden in die tijd alleen maar erger. Op een gegeven moment krijgt Ximena suïcidale gedachten, maar de psycholoog licht de ouders daar niet over in.

Quote

Strafrecht is zwaarder en we willen gewoon een statement afgeven.

Randy Knol

Alarmfase 1

Belachelijk volgens vader Randy: "Dat is alarmfase 1. Dan moet je direct een crisisteam er op afsturen, dan moet je direct daar op ingaan. Je verwacht dat op het moment dat zij met zelfdoding plannen rondloopt, je ingelicht wordt. Dat is een van het bekendste protocol die er is, om te zorgen dat de sociale omgeving betrokken wordt om een soort van sociale controle daarop te kunnen uitoefenen."

Maar daar blijft het niet bij. Volgens de ouders blijkt uit de mails dat de psycholoog Ximena het gevoel gaf uitbehandeld te zijn en heeft ze de politie niet gebeld toen ze de afscheidsmail van Ximena ontving. Reden genoeg voor de ouders om de psycholoog aan te klagen.

'Psychologen zijn verantwoordelijk voor hun daden'

Randy: "Dit soort psychologen moeten uit het veld getrokken worden. Dit kan niet. Je werkt met levens en het lijkt mij sterk dat dit een op zich staand geval is. Strafrecht is zwaarder en we willen gewoon een statement afgeven. Ximena krijgen we niet meer terug, maar ook artsen worden vervolgd na het maken van grove fouten en wij vinden dat ook psychologen moeten begrijpen dat ze verantwoordelijk zijn voor hun daden."

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of www.113.nl.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie