Binnenland
BNNVARA

Emile Roemer: 'Mensen wonen in bezemkasten met schimmel op de muur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Emile Roemer: 'Mensen wonen in bezemkasten met schimmel op de muur'

"Voor heel veel arbeidsmigranten zijn de omstandigheden waarin zij moeten leven in Nederland erg slecht", zegt Emile Roemer, de waarnemend burgemeester van Heerlen, in De Nieuws BV. Roemer is door minister Koolmees aangesteld om te onderzoeken hoe de situatie van arbeidsmigranten verbeterd kan worden.

Video niet beschikbaar

"Het gaat vooral om mensen uit Oost-Europa. Ze worden geronseld", zegt Roemer. "Er wordt beloofd dat er wordt gezorgd voor werk, huisvesting en een ziektekostenverzekering. De reis wordt voorgeschoten dus mensen zitten gelijk in een schuldsituatie bij de werkgever."

Vreselijke woon- en werkomstandigheden

Roemer heeft mensen onder vreselijke omstandigheden zien werken en wonen in zijn rol als baas van het Aanjaagteam, zoals dat heet. "Mensen wonen met z'n tienen in een veel te klein huis. Dat zijn echt brandhaarden van corona. Bovendien, zodra ze hun mond opentrekken tegenover de baas, raken ze hun baan, woning en zorgverzekering kwijt en belanden ze op straat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitgebuit

Roemer wil in oktober met heel concrete maatregelen komen om de situatie van deze uitgebuite werknemers te verbeteren. Mensen moeten geregistreerd worden vindt hij: "Vaak zijn mensen nog ingeschreven op hun woonadres in Oost-Europa. Ze weten niet eens waar ze in Nederland wonen. Huisjesmelkers laten ze onder vreselijke omstandigheden wonen."

Roemer noemt uitzendbureau's en de macht van bedrijven als Ahold - die druk uit kunnen oefenen op bijvoorbeeld boeren - als oorzaken van de praktijken die hij tegenkomt. "Het is schering en inslag. Mensen gaan van de ene flexbaan naar de andere flexbaan en blijven in de laagste schaal van het wettelijk minimumloon zitten. Er wordt door bedrijven vol misbruik van gemaakt."

"Mensen die uit Oost-Europa in Nederland komen werken zijn geen tweederangsburgers", zegt Roemer. "Ze hebben dezelfde rechten en plichten die iedereen in Nederland heeft als ze gaan werken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Emile Roemer: Wonen en werken in Nederland onder slechte omstandigheden

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie