Binnenland
NOS

Samen tot het einde: het opkomende fenomeen van duo-euthanasie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Samen tot het einde: het opkomende fenomeen van duo-euthanasie

Het fenomeen van duo-euthanasie, waarbij partners ervoor kiezen om samen het leven te beëindigen, krijgt steeds meer aandacht in Nederland. Dit onderwerp roept vragen op over de praktische en ethische aspecten van deze beslissing. In een gesprek met Constance de Vries, voormalig huisarts en werkzaam bij het Euthanasie Expertise Centrum, en Roelof Pit, wiens ouders tien jaar geleden duo-euthanasie kozen, werd in NOS Met het Oog op Morgen dieper ingegaan op de ingewikkeldheid van dit proces.

Volgens De Vries is duo-euthanasie in opkomst, met een stijgende lijn in het aantal gevallen. Ze legt uit dat dit deels te wijten is aan de vergrijzing, waarbij mensen samen oud worden en ook samen ziek worden. De recente keuze van Dries van Agt en zijn vrouw heeft bijgedragen aan een bredere bekendheid van dit fenomeen.

Het beoordelen van wensen en lijden

De beoordeling van duo-euthanasie vereist een zorgvuldige afweging van de individuele wensen en het lijden van beide partners. De eerste keer dat De Vries werd geconfronteerd met een dergelijk verzoek, twaalf jaar geleden, was het een man met darmkanker en een vrouw met dementie. Het vereist een consistente en uitzichtloze wens om te sterven, vergelijkbaar met een enkelvoudig euthanasieverzoek. De Vries benadrukt: "Het moet gaan om een consistente wens om te sterven." Ze legt uit dat "het om uitzichtloos fysiek lijden moet gaan", vergelijkbaar met een enkelvoudig euthanasieverzoek. Ze deelt haar ervaring: "Mijn ervaring is dat mensen die euthanasie willen vaak heel eerlijk zijn." En voegt eraan toe: "Als je twijfelt, schakel je een andere deskundige in."

Praktisch gezien worden beide partners eerst in een diepe slaap gebracht voordat de daadwerkelijke euthanasie wordt uitgevoerd. Bij voorkeur wordt dit proces door twee artsen begeleid, niet alleen voor de medische procedure, maar ook om de nabestaanden te ondersteunen. Roelof Pit deelt zijn ervaring: "Het viel wel rauw op ons dak." Hij benadrukt: "Je moet veel regelen." Over het moment van euthanasie zegt hij: "Dubbel gevoel, mijn ouders vierden het als een soort oud en nieuw met borrelhapjes erbij." En voegt eraan toe: "Ik ben dankbaar dat ze zo menswaardig zijn gestorven."

Duo-euthanasie biedt partners de mogelijkheid om samen tot het einde te gaan, maar het vereist een zorgvuldige afweging en begeleiding van medische professionals. Het verhaal van Van Agt en zijn vrouw, evenals dat van Roelof Pit en zijn ouders, benadrukt de moeilijkheid en de menselijkheid van deze beslissing.

NOS Met het Oog op Morgen over duo-euthanasie

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie