Onderzoek
HUMANVPRO

Politie: 64 aangiften van oplichting met illegaal zelfdodingsmiddel

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie: 64 aangiften van oplichting met illegaal zelfdodingsmiddel

Sinds 2021 hebben 64 mensen aangifte gedaan, omdat zij zijn opgelicht toen zij een zelfdodingsmiddel probeerden te bemachtigen. Dit is waarschijnlijk een fractie van het werkelijke aantal, laat het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie aan Argos weten. Daarnaast hebben zij inmiddels bijna 300 sites in beeld waar medicatie te bestellen lijkt te zijn, die alleen via een arts voorgeschreven mag worden.

Mensen die zelf een einde aan hun leven willen maken zijn soms zo wanhopig dat zij online op illegale wijze middelen proberen te bemachtigen. Maar de kans op oplichting is groot. Zo stelt ook Exit International, een organisatie die zich inzet voor een legaal verkrijgbaar zelfdodingsmiddel. “Er is een hele industrie ontstaan van zwendelaars die zeggen zelfdodingsmiddelen te verkopen. Mensen die serieus overwegen om hun leven te beëindigen gaan daarop in en betalen honderden euro's en krijgen niks”, aldus woordvoerder Hans van Amstel-Jonker.

De politie kan weinig doen om de criminelen aan te pakken. “Veel van de oplichters bevinden zich in het buitenland. Wij kunnen in het buitenland geen onderzoekshandelingen doen” stelt teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting Gijs van der Linden. De politie probeert de fraudeurs wel te hinderen. De hostingprovider, het bedrijf dat de website online houdt, wordt dan verzocht de website uit de lucht te halen. Maar projectvoorbereider Herman Rutten geeft toe dat dit niet erg effectief is: “Niet alle hostingproviders doen dit. En als ze het wel doen dan kan ik je op een briefje geven dat deze een paar dagen later weer in de lucht is onder een andere naam.”

Denk jij aan zelfdoding? Praat erover! Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 0800-0113

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

De donkere wereld van illegale handel in zelfdodingsmiddelen - Argos

Ster advertentie
Ster advertentie