Binnenland
NOS

Betaalverzoekfraude op Marktplaats met 75 procent afgenomen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Betaalverzoekfraude op Marktplaats met 75 procent afgenomen

Het aantal gevallen van fraude met betaalverzoeken op Marktplaats is de afgelopen twee jaar met ongeveer 75 procent afgenomen. Dat constateert het cybercrimeteam van de politie in Limburg.

Betaalverzoekfraude op Marktplaats met 75 procent afgenomen

"Naast dat we door het hele land opsporingsonderzoeken hebben gedraaid op betaalverzoekfraude, zijn we actief de samenwerking met Marktplaats aangegaan", vertelt Sylvia Laurensse van het cybercrimeteam in het NOS Radio 1 Journaal. "We zagen dat het eerste contact met name ontstond via Marktplaats en de fraude ging daarna buiten het platform om."

Betaalverzoekfraude

Bij deze vorm van fraude draait het vaak om het verplaatsen van platforms. Zo begint het vaak op Marktplaats. Een verkoper plaatst een advertentie, een koper stuurt daarna en berichtje en vraagt snel om het gesprek voort te zetten in een andere app, zoals WhatsApp. "Voor het regelen van de verzending of om te controleren dat je te vertrouwen bent, krijg je dan een link toegestuurd", vertelt Laurensse. "Die link gaat naar een website, ziet er allemaal heel echt uit. Hier maak je 1 cent over als controle. De inloggegevens die je daar mee achterlaat, komen rechtstreeks bij de crimineel terecht."

Deze criminelen kunnen direct bij jouw bankrekening. Vaak wordt er dan veel geld overgemaakt naar een onbekende rekening. "Hij heeft daarmee ook nog eens heel veel gegevens over je. Daarmee kan je ook slachtoffer worden van andere vormen van fraude", legt Laurensse uit.

Afname

Toen het cybercrimeteam begon met de zaak zagen ze 1000 meldingen per maand over dit soort fraude. Dat is nu ongeveer 100 meldingen per maand. Volgens Laurensse is dat mogelijk gemaakt door de innige samenwerking van het team en Marktplaats zelf. "Het eerste contact ontstond op Marktplaats en samen met Marktplaats zijn we actief de gebruikers gaan informeren over deze vorm van fraude. Dat had meteen effect op de cijfers."

Daarnaast nam het platform zelf ook technische maatregelen. Volgens Laurensse is het nu veel moeilijker voor een crimineel om buiten Marktplaats contact op te zoeken met mensen. "Wanneer je nu een advertentie plaatst, kun je niet zomaar je telefoonnummer er neerzetten. Dan is het lastiger om buiten het platform contact te hebben."

Tips

Om mensen verder te helpen betaalverzoekfraude te voorkomen, benadrukt Laurensse om contact buiten het initiƫle platform te vermijden. "Voer de gesprekken binnen het platform", vertelt Laurensse. "Op het moment dat je een koop hebt gesloten, kan je gebruikmaken van de diensten via dat platform om zo je geld te ontvangen."

RJN marktplaats

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie