Binnenland
BNNVARA

Waar vluchten dieren naartoe met hoog water?

foto: Vroege Vogels/Piet Hartefoto: Vroege Vogels/Piet Harte
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar vluchten dieren naartoe met hoog water?

Hoog water zorgt jaarlijks voor spectaculaire beelden. Vluchtende grazers en omgevallen bomen in uitgestrekte watervlaktes: 'en dat in Nederland', kun je dan denken. Gelukkig kan de natuur langs de rivieren wel tegen een stootje. Wat doen dieren om het hoge water te ontvluchten? Vroege Vogels zocht het uit.

hoogwater

Langs de rivier leven dieren en planten mee met de dynamiek. Dieren vluchten naar hoger gelegen gebied, en de dieren die te laat zijn met dekking zoeken, zoals muizen en mollen, zijn weer voedsel voor andere dieren. De grote vraag is natuurlijk: waar vluchten de dieren heen?

Bever op de burcht

In bijvoorbeeld het Maaspark Ooijen-Wanssum in Limburg zijn er hoger gelegen vluchtplaatsen voor de grazende hooglanders en liggen er in het water boomstammen voor kleine waterdieren. Als de burcht volloopt met water zoeken bevers de droogte boven op hun burcht, of maken ze een tijdelijke hoogwaterburcht. Dat is als het ware een noodonderkomen. Ze zijn dan overdag actief en worden vaker door mensen gezien.

In 2018 reisde Vroege Vogels voor de tv-uitzending af naar Pannerden en zagen ze zo'n beverfamilie een noodonderkomen maken.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=mlg79fbifBM" start="false"}

Kleine dieren vinden moeilijk droge, veilige plek

De kleinere dieren zoals muizen en mollen hebben vooral moeite met het vinden van een veilige en droge plek. Als de holen vollopen en ze droogte zoeken aan de waterkant, staan daar reigers en andere dieren hen op te wachten.

Niet alleen de allerkleinste dieren hebben het lastig met hoog water. Als een haas bijvoorbeeld wordt omringt door water en het stroomt te hard, dan verdrinkt hij. En hoewel reeën goede zwemmers zijn, kan de kou funest zijn voor hen.

Uiterwaarden gesloten voor recreanten

Staatsbosbeheer heeft een aantal uiterwaarden gesloten voor recreanten om dieren de mogelijkheid te geven om zich naar droog gebied te verplaatsen. Dieren kunnen namelijk van wandelaars of fietsers schrikken en dan alsnog het water in lopen en verdrinken.

Het hoge waterpeil heeft ook zijn voordelen. Doordat de rivier uit zijn oevers treedt komt er zand, klei en zaden van planten mee. Daardoor ontstaat er een bijzondere mix in flora en fauna langs de rivier.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie