Binnenland
NOSNTR

Nederlandse leger gaat Oekraïense militairen opleiden in het opruimen van explosieven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse leger gaat Oekraïense militairen opleiden in het opruimen van explosieven

Op Ramstein, de militaire bases in Duitsland, kwamen tientallen ministers van Defensie bijeen om te spreken over militaire steun aan Oekraïne. Zij zijn verenigd in de Ukraine Defence Contact Group. Namens Nederland was minister Kajsa Ollongren daarbij aanwezig.

Nederlandse leger gaat Oekraïense militairen opleiden in het opruimen van explosieven

"We zijn begonnen te praten over hoe het eigenlijk gaat in Oekraïne", vertelt minister Ollongren van Defensie in Nieuws en Co. "Een update van het front. Daarna hebben we samen gesproken over wat we moeten doen om Oekraïne te blijven steunen."

Steun

"Op basis van wat Oekraïne zelf zegt nodig te hebben, hebben we het gehad over wapens, over onderhoud, maar ook over trainingen. Daar hebben we geprobeerd concrete stappen in te zetten."

"Wij hebben samen met de Duitsers aangekondigd dat we heel snel gaan starten met een training ontmijning. Daar heeft, toen ik in Kiev was, mijn Oekraïense collega specifiek om gevraagd. Er liggen nog heel veel mijnen en gevaarlijk niet ontplofte spullen rondom Kiev. Dus dat gaan we nu doen. Ik vind het heel fijn dat we dat snel hebben kunnen regelen samen met de Duitsers. Die oefeningen starten binnenkort in Duitsland."

Missie

"Er komen Oekraïense militairen naar Duitsland, die gaan getraind worden door Duitse en Nederlandse deskundigen. We zetten het zo op dat het eigenlijk een ‘train de trainer’ concept is. Zodat de Oekraïners daarna weer in staat zijn om andere mensen in Oekraïne te leren hoe ze het moeten doen."

"Wij starten nu met een programma van twee keer twee weken. Dan kunnen we behoorlijk wat trainers opleiden. We zijn nu ook in gesprek met Scandinavische landen om dat daarna ook weer voort te zetten, want er zijn meer plekken in Oekraïne waar straks dit soort explosieven opgeruimd moeten worden."

Materiaal

"Het gaat over: hoe doe je dit? Wat heb je er voor nodig? We gaan dan ook meteen proberen om ze zoveel mogelijk te voorzien van de spullen die ze daarvoor nodig hebben. Daar hebben ze ook een tekort aan."

"Dat gaat over wat je als militair nodig hebt om het veilig te kunnen doen. Protective gear, maar ook het materiaal wat je nodig hebt om de explosieven onschadelijk te maken."

Oorlog

"Het doel is natuurlijk dat die oorlog stopt. Rusland kan vandaag of morgen stoppen, daar ziet het er niet naar uit helaas. Dus we moeten er rekening mee houden dat dit lang kan duren. We zien wel dat de Russen weinig terreinwinst boeken. De Oekraïners die grijpen alle logistieke lijnen aan en tasten het voortzettingsvermogen van de Russen aan. Aanvallen in de diepte, maar dat kunnen ze doen door alle steun die ze van alle landen krijgen. Je ziet dat het moreel heel hoog is bij de Oekraïense troepen. Het feit dat wij ze blijven voorzien van de spullen, trainingen en plekken die ze nodig hebben, stelt hen in staat om het vol te houden."

"Zolang het nodig is, blijven wij Oekraïne steunen. Het is tenslotte een illegale aanval van Rusland. Oekraïne heeft het recht zichzelf te verdedigen. Aan de andere kant wil niemand dat deze oorlog voortduurt. Uiteindelijk zal dit toch moeten eindigen aan een onderhandelingstafel, zo eindigen oorlogen altijd. We moeten dat ook blijven zeggen: we willen dat deze oorlog stopt, hoe eerder hoe beter."

NC ollongren

Ster advertentie
Ster advertentie