Binnenland

'Prematuur pluimpje voor Ron Jans in degradatiestrijd'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Prematuur pluimpje voor Ron Jans in degradatiestrijd'

[NOS] De ogen van voetbalminnend Nederland zijn de laatste tijd vooral gericht op de titelrace tussen Feyenoord, Ajax en PSV, maar de strijd tegen degradatie is misschien wel veel spannender.

In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken bespraken presentatoren Robbert Meeder en Renze Klamer samen met Leo Driessen (voetbalcommentator), Willem Vissers (sportjournalist) en Jeroen Kapteijns (sportjournalist) de kansen van de ploegen onderin de eredivisie.

"Go Ahead Eagles is voor veel mensen toch de gedoodverfde degradant", zegt Kapteijns. "Maar die staan toch minder onder druk omdat iedereen verwacht dat ze degraderen. Teams die heel goed begonnen zijn, zoals ADO Den Haag, Sparta en Excelsior, beginnen nu toch aardig bij de rode streep in de buurt te komen..."


In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek.

Dit keer zaten voetbalcommentator Leo Driessen en de journalisten Willem Vissers (de Volkskrant) en Jeroen Kapteijns (De Telegraaf) aan tafel.


Een snelle blik op de ranglijst leert dat het verschil tussen de nummer elf en nummer achttien maar acht punten bedraagt. PEC Zwolle, de nummer dertien op de ranglijst, wordt er door Driessen even uitgelicht.

"Ik wil een prematuur pluimpje uitreiken aan trainer Ron Jans, die Zwolle weer aardig op gang krijgt. Hij krijgt de spelers toch weer aan het voetballen. Neem bijvoorbeeld Queensy Menig. Die wordt beter gemaakt door Jans. Je ziet hoe belangrijk het is dat een trainer met je werkt en geduldig is met z'n spelers."

'Petrovic op verkeerde plek'

Kijkend naar de andere degradatiekandidaten komen de sprekers vooral uit bij Excelsior en Go Ahead Eagles, maar ook ADO Den Haag wordt genoemd. De ploeg van trainer Zeljko Petrovic begon sterk aan de competitie, maar moet hard werken om degradatie te voorkomen.

Vooral de rol van de trainer wordt besproken. "Ik zie hem vorige week huilen bij een persconferentie omdat de transfer van Gervane Kastaneer niet door ging. Dat vind ik heel sympathiek, maar ik zou als voetballer denken: het is niet de meest stabiele man van de wereld", zegt Vissers.

"Daar kijken spelers ook naar, die zijn meedogenloos", valt Driessen hem bij. "Ik begrijp het en ik vind het wel bij Petrovic passen, maar dat maakt je niet echt geschikt als hoofdtrainer..."

"Hij is een geboren assistent, hij moet tussen de spelers staan en niet de grote lijnen uitzetten", aldus Vissers.

Koffiedik kijken bovenin

Uiteraard ging het ook eventjes over de strijd bovenin, waar Feyenoord fier aan kop blijft, maar Ajax, en in mindere mate PSV, de Rotterdammers op de hielen zit. "Feyenoord heeft elke speelronde op de eerste plaats gestaan. Dus je zou best kunnen veronderstellen dat ze het die laatste dertien wedstrijden ook nog wel volhouden", opent Vissers.

"Spelen ze thuis tegen PSV gelijk en ze verliezen van Ajax, en ze winnen de rest, zijn ze kampioen. Maar dat zeggen we wel heel makkelijk."

"We kunnen ook niet anders dan koffiedik kijken", breekt Driessen in. "Het is heel eenvoudig bij Feyenoord, maar ook heel smal", doelend op de sterkte van de Rotterdamse bank.

De voetbalcommentator weet even later ook haarfijn de kracht van de ploeg toe te lichten. "Ze malen er ook niet om of het op een frivole manier gaat, ze zijn ervan overtuigd dat ze de wedstrijd moeten winnen en hoe maakt niet uit. De fans kunnen eventueel getrakteerd worden op een mooie actie, maar dat is niet ons uitgangspunt."

Ster advertentie
Ster advertentie