Binnenland
NOS

'Overtijd' het eerlijke verhaal van drie vrouwen die voor abortus kozen

foto: Teledocfoto: Teledoc
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overtijd' het eerlijke verhaal van drie vrouwen die voor abortus kozen

Waarom kies je als jonge vrouw voor abortus en wat voor gevolgen heeft die keuze? In de film Overtijd van Tessa Louise Pope vertellen drie vrouwen over die moeilijke beslissing.

In het Met het Oog op Morgen sprak Rob Trip met Tessa Louise Pope. Want het maken van deze film, was ook voor haar heel persoonlijk.

Als ik twijfel, heb ik dan verkeerd gekozen?

Pope heeft zelf op 23-jarige leeftijd een zwangerschap beƫindigd, een keuze waar ze nog steeds vaak aan denkt. Want het is normaal om bij zo'n grote beslissing ook verschillende dingen te voelen:

"Ik dacht zeker niet licht na over een abortus, maar de paniek die uiteindelijk bij die ongewenste zwangerschap hoorde, had ik onderschat. Vooral de nasleep was heel pittig. Ik was verdrietig, voelde me schuldig en ging twijfel vergissen voor spijt. Maar dat betekende niet dat ik de verkeerde keuze had gemaakt. Toch blijft het iets waar ik mee geworsteld heb. Mag je wel verdrietig zijn als je zelf hebt gekozen? Het blijft altijd een beladen keuze, maar ik ben dankbaar dat ik ze zelf kon maken."

Opgedraaide eierwekker

"Je hebt van te voren geen idee hoe ingrijpend de beslissing is. Voor mij voelde het als een soort opgedraaide eierwekker en voor het belletje afgaat, moet je beslissen. Voor veel vrouwen is het ook een eerste zwangerschap, dat is sowieso een bijzondere ervaring. Want een zwangerschap blijft iets magisch, ook als je ervoor kiest om er niet mee door te gaan."

Tweesprong

"We hebben in de research wel vijftig vrouwen gesproken en ik kon me altijd herkennen in allerlei aspecten van de verhalen. Hetgeen bijna ieder verhaal gemeenschappelijk heeft, is dat er erg moeilijk over gepraat kan worden. Daardoor ervaren veel vrouwen het als een eenzame keuze. Want het is echt kiezen tussen twee verschillende levens, een soort tweesprong. Je bedenkt je hoe je leven er kan uitzien en probeert je de twee situaties in te beelden. Wetende dat het nooit meer hetzelfde zal zijn, wat je ook kiest."

Bitterzoet

Pope werd alsnog moeder, een rollercoaster van emoties:

"Het voelde soms bitterzoet, want je beseft ook hoeveel je van dat eerste kindje bent gaan houden. Maar toch ben ik dankbaar dat ik heb kunnen wachten. Ik heb extra tijd gehad om volwassen te worden, want toen ging die verantwoordelijkheid te groot geweest zijn. De generatie van mijn moeder heeft gevochten om zelf die keuze te mogen maken, nu wil ik vechten voor een emotionele revolutie. Want een abortus moet weg uit die taboesfeer en vrouwen moeten kunnen vertrouwen op hun omgeving.''

Overtijd is vanavond te zien om 20.55 uur op NPO 3.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie