Binnenland
BNNVARA

Dode butskoppen op stranden rond Noordzee

foto: Dode butskop bij Terneuzen. Bron: Jeroen Hoekendijk, vrijwilliger SOS Dolfijnfoto: Dode butskop bij Terneuzen. Bron: Jeroen Hoekendijk, vrijwilliger SOS Dolfijn
  1. Nieuwschevron right
  2. Dode butskoppen op stranden rond Noordzee

De laatste dagen zijn er opvallend veel butskoppen aangespoeld, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen rond de Noordzee. Hoe komt dat? Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn legt in Vroege Vogels uit dat het te maken kan hebben met marine oefeningen die in IJsland zijn gehouden.

Video niet beschikbaar

De butskop is familie van de spitssnuitdolfijnen. Dit zijn walvisachtigen die normaal in diep water leven. Ze vangen hun voedsel tot wel een paar kilometer diep! In de Noordzee hebben deze dieren normaal niets te zoeken want daar is het veel te ondiep.

Verkeerde afslag

De twee butskoppen die in Nederland aan hun eind kwamen zijn hoogstwaarschijnlijk overleden door aanvaringen met schepen. Vorige week werd in de Oosterschelde ook een moeder met een jong waargenomen. Dat jong is - in tegenstelling tot eerdere berichten - nog niet weer opgedoken; niet dood en niet levend.

De reden dat zoveel butskoppen de verkeerde afslag hebben genomen richting de ondiepe Noordzee is niet bekend. Volgens Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn zou er een relatie kunnen zijn met marine oefeningen die deze zomer bij IJsland werden gehouden.

Sonargeluiden

Onderzoeker Frans-Peter Lam van TNO doet onderzoek naar de invloed van sonargeluiden op walvisachtigen. Hij constateerde al dat butskoppen vanaf een bepaald geluidsniveau heftig kunnen reageren op sonargeluiden van de marine.

'Niet opvangen en oplappen maar beschermen'

SOS Dolfijn is op dit moment hard bezig om de financiering rond te krijgen voor een nieuwe opvanglocatie, met name voor gestrande bruinvissen. Dat is de meest voorkomende walvisachtige in onze omgeving. "Maar veel liever dan opvangen en oplappen, zouden we walvisachtigen natuurlijk beschermen", zegt Van den Berg.

"Het is dan ook goed om veder onderzoek te doen naar de invloed van geluiden die wij mensen onder water maken op deze en andere dieren."

butskop

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie