Binnenland
NOSNTR

In Groningen willen ze samen met de huisartsen razendsnel boosteren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Groningen willen ze samen met de huisartsen razendsnel boosteren

Een ambitieus plan van de GGD in Groningen. Het aantal prikken dat eerder dit jaar in vier maanden gezet werden, moeten nu binnen zes weken in de armen worden gezet. Een flinke versnelling van de boostercampagne, met de huisartsen in een belangrijke rol.

"Vorige week zaten we op 3.500 duizend prikken per dag, deze week waren er dat 7.000 en volgende week moeten dat er 11.000 worden", zegt Jos Rietveld, de directeur van GGD Groningen. "Daar komen ook nog 2.000 tot 3.000 prikken per dag van huisartsen bij.

Video niet beschikbaar

"We hebben zes grote priklocaties, voor de massa", legt Rietveld uit. "Die schalen we op door de openingstijden te verruimen. Ook vergroten we het aantal priklijnen. Daar hebben we veel extra personeel voor ingezet." Half november waren er nog 100 mensen in Groningen aan het prikken. Dat zijn er volgende week al 600.

"We gaan nu in zes weken doen wat we eerder dit jaar in een maand of vier deden. Dat vraagt nog wel wat."

Mensen vinden

Het vinden van die 500 nieuwe mensen was niet eens zo'n groot probleem, vertelt Rietveld. "We hebben een medische faculteit in de universiteit en ook nog een hoge school. We kunnen op die manier makkelijk aan mensen komen, maar we hebben ook nog 150 GGD'ers uit andere teams ingezet."

Ook een belangrijk onderdeel in de opschaling in Groningen is de rol van de huisartsen. Die zetten ook duizenden prikken per dag. "De samenwerking is al een aantal weken goed. We leveren ze kant-en-klare vaccins. Per koeriersdienst worden ze naar de huisartsen in de regio gebracht."

De prikken zijn voornamelijk bedoelt voor de mensen in de dorpen, zegt de GGD directeur. "Daar zijn best veel mensen zonder eigen vervoer, die willen liever even naar de huisarts."

Registratie

Ook tijdens de massale vaccinatieacties deze zomer hebben huisartsen prikken gezet. Soms was de registratie een probleem. "Een procent van de Nederlanders werd gemist in de registratie."

"Het is in ieders belang dat die registratie goed is", zegt Rietveld. "Niemand heeft het op dit moment over QR-codes, maar als het straks weer wat opklaart, kost het erg veel moeite om een QR-code te krijgen als je niet geregistreerd staat."

"De huisartsenkring heeft zijn leden strikte instructies gegeven over de registratie. Over het algemeen was dat best in orde, maar om die op 100 procent te krijgen, moeten we extra garanties bieden."

Januari

Als alles goed gaat heeft iedereen die dat wil in Groningen in de derde week van januari een boosterprik gehad. "Het doel blijft om zoveel mogelijk mensen te vaccineren", besluit Rietveld.

Sneller vaccineren in Groningen en Drenthe

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie