Binnenland
BNNVARA

Duiven in de stad: wat zegt de kleur van hun verenpak over vervuiling?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Duiven in de stad: wat zegt de kleur van hun verenpak over vervuiling?

Als er een vogel is die we de ultieme stadsbewoner kunnen noemen, dan is het wel de stadsduif. De vogel is niet weg te denken uit het stadsbeeld en is in iedere stad, van Maastricht tot Den Helder, te vinden. En dat gewone van de stadsduif zorgt ervoor dat onderzoekers hem nogal eens links laten liggen. Zonde, zegt onderzoeker Vivian Groenlich van de Universiteit Utrecht in Vroege Vogels. Samen met docent Wouter Schaake van Academie Tien in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn start zij een bijzonder project.

Hoeveel duiven er precies zijn in Nederland, is onbekend. Ze worden maar mondjesmaat geteld. In Utrecht bijvoorbeeld is er helemaal geen onderzoek gedaan naar de duif. Het is wel bekend at in Amsterdam de meeste duiven zitten, gevolgd door Rotterdam en dan pas door Utrecht.

Dit heeft waarschijnlijk te maken met de voedselvoorraad: toeristen laten in onze hoofdstad overal voedsel slingeren, wat door duiven wordt opgeruimd. Ook nestgelegenheid speelt een rol: in Amsterdam staan veel oude gebouwen en bruggen waar op randen en richels de stadsduiven hun nesten bouwen. Maar in hoeverre dit écht de oorzaak is van het verschil in aantallen is onbekend.

Om wat meer duidelijkheid te scheppen over het leven van de duiven in Utrecht, hebben Groenlich en Schaake een grote Utrechtse duiventelling op touw gezet. Schoolklassen worden in groepjes opgedeeld en moeten in verschillende kilometerhokken een uur lang duiven tellen. Zo kun je in korte tijd een heel groot gebied beslaan.

Stadsduif is geen houtduif

Er zijn verschillende soorten duiven in Nederland. De stadsduif is een gedomesticeerde variant van de rotsduif, die in Nederland niet voorkomt. Hij wordt nog wel eens verward met de houtduif, die weliswaar ook in de stad leeft maar ook in buitengebieden en op akkers te vinden is. De houtduif leeft ook vooral in stedelijk groen, waar de stadsduif zich het meest thuis voelt in een versteende omgeving.

De stadsduif is een ultieme opportunist en leeft van wat er maar voor handen is: een weggegooide boterham met kaas of een patatje oorlog, het maakt de duif niets uit. Tegelijkertijd is de duif weer een essentiële voedselbron voor roofvogels in de stad.

Modelsoort

De duif is interessant omdat hij als modelsoort kan dienen voor andere stadsdieren. Wat de duif kan, kunnen andere stadsdieren misschien ook. Daarom wil Groenlich alles weten over de duiven in de stad. Hoe ze zich voortplanten bijvoorbeeld, maar ook hoe ze eruit zien.

De kleur van het verenpak van de stadsduif zegt iets over hun immuunsysteem. Het donkere pigment in de veren kan vervuilende stoffen zoals zware metalen opslaan. Het vermoeden is dus dat op zwaar vervuilde plekken in de stad donkerdere duiven voorkomen. Of dit echt zo werkt, moet blijken met de data van de kinderen van Academie Tien.

Vorig jaar, in de televisie-uitzending over Utrecht vertelde Vivian Groenlich ook al over de stadsduif. Dat fragment kun je op de site van Vroege Vogels terugzien, of kijk hier naar de hele uitzending.

Duiven in Utrecht

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie