Binnenland
NOS

3FM innoveert en het Glazen Huis past daar niet bij

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM innoveert en het Glazen Huis past daar niet bij

Dit jaar breekt 3FM voor het eerst in veertien jaar met een traditie: het Glazen Huis zal niet worden opgebouwd. In plaats daarvan gaan de dj's van de zender tijdens Serious Request het land door om plekken op te zoeken waar geld wordt ingezameld. Het initiatief voor deze koerswisseling komt van de nieuwe zendermanager Sharid Alles.

Alles werd in april gepresenteerd als zendermanager bij 3FM, in roerige tijden. Binnen een aantal jaar was het marktaandeel van de zender gezakt van tien procent naar rond de drie procent. Ook de boegbeelden stapten één voor één over naar de concurrentie. Daardoor stond Alles voor een monsterklus, maar na vijf maanden 3FM heeft dat haar niet afgeschrikt.

In NOS met het Oog op Morgen vertelt ze dat ze de zender weer helemaal opnieuw heeft opgebouwd. "Een heleboel onervaren dj's moesten doorstromen naar plekken waar ze eigenlijk nog niet aan toe waren. Er is ook gekozen voor anderen muziek. Het is dan lastig om het DNA en profiel van de zender te houden. Dan kom je in een identiteitscrisis."

Innoveren

Die identiteit begint de zender weer steeds meer te krijgen. Er is gekozen om minder hitjes te draaien, zodat er meer onderscheid is met andere zenders. Ook zetten alle dj's de schouders eronder en krijgen de programma's meer inhoud. Zo worden er steeds meer maatschappelijke onderwerpen besproken in de ochtend- en middagshow.

Die nieuwe identiteit moet ook worden doorgevoerd bij Serious Request en daarom eindigde Alles de Glazen Huis-traditie. "Het Glazen Huis was een geweldig concept dat veertien edities lang een enorm succes is geweest, maar we zitten met een nieuwe generatie makers en een nieuwe generatie luisteraars. Het is belangrijk om juist als jongerenmerk te blijven innoveren."

Vanaf 18 december gaan de dj's voor Serious Request: Lifeline het land door. Op vrijdag 24 december vindt er een eindshow plaats in Tivoli Vredenburg.

Ster advertentie
Ster advertentie