Binnenland
NOS

Zwangere vrouwen worden nog steeds gediscrimineerd op de arbeidsmarkt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwangere vrouwen worden nog steeds gediscrimineerd op de arbeidsmarkt

Zwangere vrouwen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens in een onderzoek. Volgens hen is het al veel langer aan de orde en er lijkt geen verbetering in te komen. Zij hebben vanaf 2012 tot drie keer toe zwangerschapsdiscriminatie laten onderzoeken in Nederland.

Video niet beschikbaar

Vrouwen krijgen in dergelijke gevallen vaak te maken met niet verlengde contracten of zelfs contractontbinding. Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, ziet dat zwangerschap dan ook vaak een negatieve impact heeft op de carrière van vrouwen. "Maar ook worden er vrouwen bijvoorbeeld niet aangenomen als je zwanger bent, worden soms contracten zelfs niet verlengd of krijgen vrouwen ander werk bij terugkeer", vertelt zij in het NOS Radio 1 Journaal.

Meer naleving van wetten en regels

Het gaat dus om een breed scala aan onjuiste discriminatie. Volgens de voorzitter is het overigens niet veranderd ten opzichte van eerdere rapporten. "We zien eigenlijk precies hetzelfde terugkomen als dat we zagen in 2012 en 2016. 43% van de vrouwen ervaart vrouwendiscriminatie. Dat ligt eraan dat het steeds een nieuwe groep vrouwen betreft die zwanger wordt en blijft werken. De voorlichting moet dus duurzamer worden. Vrouwen moeten weten wat haar rechten zijn."

Er moet volgens Dooijeweert meer naleving zijn van de huidige wetten en regels omtrent zwangerschap. Zij ziet een goede oplossing in het benoemen van een vertrouwenspersoon die fungeert als aanspreekpunt. Zo hoopt zij dat er binnen bedrijven meer gesproken kan worden over het combineren van het gezin en het werk. "Het ligt overigens niet alleen aan de bedrijven. We zien ook vaak dat vrouwen te begripvol zijn voor de werkgever. Dan wordt er te vaak meegedacht en wordt er te weinig gedacht aan de eigen rechten."

RJN Vrouwendiscriminatie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie